Τα μαθηματικά της Αφρικής

O Αμερικανός καθηγητής Ron Eglash ανήκει στους επιστήμονες που αναζητούν τη γνώση μέσα από διαφορετικές διαδρομές.
Είναι εθνολόγος και μαθηματικός και μελετά τους τρόπους που η επιστήμη των μαθηματικών διασταυρώνεται, ποικιλοτρόπως, με τον πολιτισμό. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες του εξετάζει πώς ο αφρικανικός πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, ακόμα και οι πλέξιμο των μαλλιών, βασίζονται σε τέλεια μοτίβα φράκταλ.
Ο Eglash είναι ο συγγραφέας του βιβλίου African Fractals, το οποίο μελετά τα μοτίβα φράκταλ που διέπουν την αρχιτεκτονική, την τέχνη και διαφόρων ειδών σχέδια σε πολλά μέρη της αφρικανικής ηπείρου. Παρατηρώντας, αρχικά, πολλούς από αυτούς τους σχεδιασμούς μέσα από αεροφωτογραφίες και αργότερα με λεπτομερή επιτόπια έρευνα, ανακάλυψε ότι αρκετά αφρικανικά χωριά έχουν χτιστεί ακολουθώντας σκοπίμως κάποιες τέλειες φράκταλ δομές : μοτίβα αυτό-ομοιότητας που επαναλαμβάνονται στα δωμάτια των σπιτιών, στο σχήμα των κτισμάτων, στη διάταξη των σπιτιών στα χωριά και αποκαλύπτουν, τελικά, μια σειρά από μαθητικά προβλέψιμους σχεδιασμούς.
«Όταν οι Ευρωπαίοι επισκέφθηκαν πρώτη φορά την Αφρική θεώρησαν την αρχιτεκτονική της χαοτική και πρωτόγονη», σημειώνει ο Ron Eglash. «Δεν μπορούσαν να φανταστούν, τότε, πώς οι Αφρικανοί χρησιμοποίησαν ήδη στο σχεδιασμό τους μια μορφή μαθηματικών που δεν είχε, ακόμη, ανακαλυφθεί στην Ευρώπη».

Δείτε τη διάλεξη του Ron Eglash, επιλέγοντας ελληνικούς υπότιτλους, στο βίντεο που ακολουθεί.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις