Yitang Zhang: Η πορεία προς την αναγνώριση

Δυο χρόνια πριν, ο μαθηματικός Yitang Zhang από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire ήταν άγνωστος. Το Μάιο του 2013 η παγκόσμια μαθηματική κοινότητα δεν έμαθε απλώς το όνομά του, αλλά θαύμασε και το σπουδαίο επίτευγμά του: κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα στην επίλυση ενός από τα διασημότερα ανοικτά προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών, την περίφημη εικασία των Διδύμων Πρώτων.
Δίδυμοι πρώτοι ονομάζονται οι πρώτοι αριθμοί που η διαφορά τους είναι 2. Για παράδειγμα, οι αριθμοί 11 και 13, 17 και 19 και 2549, 2551 είναι δίδυμοι πρώτοι αριθμοί. Για να βρεθεί λύση στην εικασία των Διδύμων Πρώτων θα πρέπει να αποδειχτεί πως υπάρχουν άπειροι πρώτοι p τέτοιοι ώστε και ο αριθμός p + 2 να είναι πρώτος. Σημειώνεται ότι 2 είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο πρώτων, καθώς αν ο p είναι πρώτος τότε θα είναι περιττός (με μοναδική εξαίρεση τον αριθμό 2) και άρα ο p + 1 θα είναι άρτιος και άρα σύνθετος αριθμός.
Το πρόβλημα των Διδύμων Πρώτων εικάζει ότι υπάρχουν άπειρα τέτοια ζεύγη, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να το αποδείξει. Το 2005 μια ομάδα μαθηματικών έδειξε ότι ο αριθμός των πρώτων ζευγών με διαφορά 16 μονάδες είναι άπειρος. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι η απόδειξη της ομάδας βασίστηκε σε μια άλλη αναπόδεικτη εικασία.

                                                  
Ο μαθηματικός Υ. Ζhang, απέδειξε, πρώτη φορά, ότι ο αριθμός των ζευγών των πρώτων αριθμών με διαφορά 70 εκατομμύρια μονάδες είναι άπειρος. Τώρα οι μαθηματικοί έχουν κάνει την πρώτη ουσιαστική πρόοδο, ύστερα από 76 χρόνια, στην επίλυση του αντίστροφου προβλήματος : Πόσο μπορεί να απέχουν μεταξύ τους οι διαδοχικοί πρώτοι αριθμοί;
Ποια είναι, όμως, η προσωπική ιστορία του μαθηματικού που δούλευε αθόρυβα, μέχρι την εντυπωσιακή ανακάλυψή του ; Πριν από μερικούς μήνες, o σκηνοθέτηςGeorge Csicsery ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Υ. Zhang.
To φιλμ έχει τίτλο Counting from Infinity είναι μια καταγραφή της ασυνήθιστης πορείας του Zhang από την αφάνεια και τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην ολοκλήρωση ενός απαιτητικού και δύσκολου έργου. Η ιστορία της ταινίας επικεντρώνεται στην επιμονή του, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, να επιβιώσει και βρει λύση στο δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, δουλεύοντας σιωπηλά, χωρίς συνομιλητές και καμιά βοήθεια.
Ως μικρό αγόρι στη Σαγκάη ο Yitang Zhang πίστευε ότι κάποια μέρα θα λύσει ένα σπουδαίο μαθηματικό πρόβλημα. Το 1964, στην ηλικία των εννέα ετών, βρήκε μια απόδειξη του Πυθαγόρειου θεωρήματος η οποία περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στα μήκη των πλευρών κάθε ορθογωνίου τριγώνου. Ήταν δέκα ετών όταν πληροφορήθηκε την ύπαρξη δύο ακόμα σπουδαίων προβλημάτων της θεωρίας αριθμών, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά και τηνΕικασία του Γκόλντμπαχ. Τότε δεν γνώριζε ακόμη το πρόβλημα των Διδύμων Πρώτων.
Τα παιδικά του όνειρα διακόπηκαν βίαια από την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. Από τη σχολική αίθουσα βρέθηκε να δουλεύει μαζί με τη μητέρα του στα χωράφια. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο πατέρας του με το Κομμουνιστικό Κόμμα απαγόρευσαν στον Zhang να παρακολουθήσει μαθήματα στο Γυμνάσιο. Για 10 χρόνια, δούλεψε σκληρά ως εργάτης, διαβάζοντας, όμως, μανιωδώς εκτός από βιβλία μαθηματικών κάθε είδους ανάγνωσμα που έβρισκε μπροστά του.
Στο τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, σε ηλικία 23 ετών, κατάφερε να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και να ξεχωρίσει ως ένας από τους καλύτερους μαθητές στα μαθηματικά. Αλλά ακόμη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Y. Zhang δεν σταμάτησε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ενώ ξεκίνησε να δουλεύει σε καντίνα με σάντουιτς στο μετρό και να κάνει δεκάδες άλλες δουλειές προκειμένου να επιβιώσει. Το 1999, σε ηλικία 44 ετών, η τύχη του άλλαξε απρόσμενα. Με τη βοήθεια ενός φίλου βρήκε τη θέση του καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις