Νέα στοιχεία για την ύπαρξη του «Πλανήτη Χ», του φερόμενου 9ου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος

Προ ολίγων μηνών αίσθηση προκάλεσαν ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνωνπερί σημαντικών στοιχείων/ αποδείξεων που συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης ενός ενάτου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα- ενός ουρανίου σώματος σχεδόν στο μέγεθος του Ποσειδώνα, που φέρεται να μην είναι ορατό από εμάς και να πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 15.000 χρόνια.
Οι δύο επιστήμονες, Κονσταντίν Μπατίγκιν και Μάικ Μπράουν, του Caltech (California Institute of Technology) στην Πασαντένα, είχαν συμπεράνει την ύπαρξη του πλανήτη από τη θέση/ σχηματισμό έξι σωμάτων (τα οποία ήταν προηγουμένως γνωστά) που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα. Όπως θεωρούν, υπάρχει μόνο 0,007% πιθανότητα (1 στις 15.000) ο σχηματισμός αυτός να είναι σύμπτωση. Αντ' αυτού, υποστηρίζουν, ένας πλανήτης με μάζα 10 φορές αυτή της Γης έχει φέρει τα έξι αυτά σώματα στις περίεργες ελλειπτικές τροχιές τους.

Σε νέα εξέλιξη, ο Μάικ Μπράουν ανακάλυψε άλλο ένα «εκκεντρικό» ουράνιο σώμα στη ζώνη Kuiper (KBO – Kuiper Belt Object), το οποίο, όπως υπογραμμίζει, βρίσκεται «ακριβώς εκεί που ο “πλανήτης 9” λέει ότι θα έπρεπε να βρίσκεται».O Μπράουν τονίζει ότι η νέα ανακάλυψη μειώνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα να πρόκειται για στατιστικό λάθος στο απειροελάχιστο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, το Canada France Hawaii Telescope πραγματοποιεί επί της παρούσης την Outer Solar Systems Origins Survey, διερευνώντας τις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος- και θεωρείται πως θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή όχι την ύπαρξη του «Πλανήτη Χ», όσο εντοπίζονται περισσότερα αντικείμενα στη ζώνη Kuiper.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις