David Gross :Από το δυναμικό χωροχρόνο, στη θεωρία των πάντων… (Β’ μέρος)

Η διάλεξη του κορυφαίου νομπελίστα Φυσικού David Gross επιτέλους ανέβηκε, και είναι με ελληνικούς υπότιτλους. Αυτό είναι το Β' μέρος της διάλεξης.

Ο κ. David Gross είναι Καθηγητής (Chancellor’s Chair) Θεωρητικής Φυσικής και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Είναι κεντρική φυσιογνωμία στη φυσική σωματιδίων και τη θεωρία των χορδών και από το 2004 κάτοχος το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στη θεωρία των Υπερχορδών, ένα νέο αναπτυσσόμενο εγχείρημα που φέρνει τη βαρύτητα στο κβαντικό πλαίσιο.
Από μικρή ηλικία ο David Gross είχε στραφεί στη φυσική και στα μαθηματικά. «Είχα γοητευτεί από τη θεωρητική φυσική και ήδη από τα δεκατρία μου είχα αποφασίσει να γίνω θεωρητικός φυσικός. Δεν είχα ιδέα τι αυτό σήμαινε, αλλά το να προσπαθείς στη ζωή σου να ανακαλύψεις τα μυστικά του σύμπαντος χρησιμοποιώντας το μυαλό σου μου φαίνονταν εκπληκτική ενασχόληση», αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα για το βραβείο Νόμπελ.
O καθηγητής David Gross έδωσε την τελική ομιλία στο επιστημονικό μέρος του συμποσίου των 7 Σοφών, το πρώτο τμήμα της οποίας είναι το παρακάτω βίντεο.
Παρουσίασε μια πανοραμική εικόνα της εκπληκτικής προόδου που έχει επιτευχθεί στην κατανόηση των βασικών δυνάμεων ανάμεσα στα στοιχειώδη σωμάτια, τις προσπάθειες για μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας καθώς και την επίδραση τους στην κοσμολογία. Έδειξε επίσης τα πολλά ερωτήματα που μένουν ακόμα αναπάντητα και τις προσδοκίες για περαιτέρω πρόοδο .
Είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσω την ομιλία αλλά τώρα θα έχω και την ευκαιρία να την μελετήσω με μεγάλη λεπτομέρεια.

Εξαιρετική η πρωτοβουλία να ανέβει στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους, από την http://www.pemptousia.gr.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις