Πέθανε ο κορυφαίος Νομπελίστας Φυσικός W Cronin


Πριν από 11 μήνες ήταν μαζί μας στην επίσκεψη που κάναμε στην Αρχαία Μεσσήνη, μία ημέρα μετά την εμπνευσμένη ομιλία του στα πλαίσια του 2ου Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου της Κοσμολογίας που έγινε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 2015.
Η ομιλία του James Watson Cronin είχε τίτλο “Εξήντα έτη έρευνας στα στοιχειώδη σωμάτια και την κοσμική ακτινοβολία” (μπορείτε να την παρακολουθήσετε με ελληνικούς υπότιτλους εδώ: http://www.pemptousia.gr/…/etsi-katanoisame-to-fenomeno-ti…/)

Αν και δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας (πέθανε στις 25 Αυγούστου στο Saint Paul της Μινεσότα ένα μήνα πριν από τα 85α γενέθλιά του) άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη για τους νέους επιστήμονες τις ανακαλύψεις που έκανε για το πείραμα που εκτέλεσε το 1964, αποδεικνύοντας πως ορισμένες υποατομικές αντιδράσεις δεν τηρούν τις θεμελιώδεις αρχές της συμμετρίας. Για την ανακάλυψή τους αυτή του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής του 1980. Στην εδώ ομιλία του παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή μεγάλων ανακαλύψεων στην πειραματική φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και των κοσμικών ακτίνων και τη σημασία τους για την κοσμολογία. Ειδικότερα η ανακάλυψη ότι ορισμένες βασικές αλληλεπιδράσεις στο μικροσκοπικό επίπεδο δεν είναι αναλλοίωτες στην αντιστροφή του χρόνου, μας επέτρεψε να κατανοήσουμε το φαινόμενο της δημιουργίας της ύλης (και όχι της αντί-ύλης) στο αρχέγονο σύμπαν. 

ΥΓ. Γιαυτό δεν πρέπει κανείς να χάνει αυτές τις ομιλίες. Πολλές φορές έχω μετανιώσει που δεν πήγα στην ομιλία κορυφαίων επιστημόνων της ανθρωπότητας όπως ο Κρόνιν. Είναι άλλη η αίσθηση να τους δεις και να τους ακούσεις από κοντά. Χαίρομαι που είχα την τύχη να τον ακούσω από κοντά και να απολαύσω την ομιλία του.

Πηγή: Διονύσης Σιμόπουλος fb 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις