Η δύναμη της μαθηματικής σκέψης στην καθημερινότητα


«Δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή χωρίς τα μαθηματικά. Είναι εναρμονισμένα με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αποτελούν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού από το ξεκίνημά του», λέει ο Αμερικανός καθηγητής μαθηματικών και συγγραφέας Jordan Ellenberg, σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην ιστοσελίδα του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison.
Ο Ellenberg είναι ο συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking», στο οποίο αναδεικνύει, με ποικίλα παραδείγματα, τη στενή σχέση των μαθηματικών με την καθημερινότητά μας.

                                                            

Ο Ellenberg δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αυστηρή γραμμή που διαχωρίζει τα μαθηματικά από την καθημερινότητα. «Πιθανόν, όλοι ασχολούμαστε κάθε μέρα, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, με αρκετά μαθηματικά ζητήματα όταν, για παράδειγμα, καλούμαστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, να κάνουμε εικασίες ή προβλέψεις για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Υπάρχει, βέβαια, μια ιδιόμορφη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μαθηματικοί μεταξύ τους, και για αυτό ίσως να ενισχύεται, κάποιες φορές, η στρεβλή εντύπωση ότι τα μαθηματικά είναι ένα πεδίο δυσνόητο και ασύμβατο με τη ζωή μας».
Ο συγγραφέας αναφέρεται ακόμη στους περιορισμούς της μαθηματικής επιστήμης, λέγοντας ότι τα μαθηματικά είναι ένα πνευματικό εργαλείο ανάμεσα στα πολλά που συνυπάρχουν στο ανθρώπινο μυαλό. Δεν θεωρεί, επίσης, ότι όλα τα ζητήματα έχουν, αυστηρά, μια μαθηματική διάσταση. «Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντες τρόποι για να πλησιάσει κάποιος τη μαθηματική διάσταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και επίσης δεκάδες άλλοι για να μιλήσει εντελώς διαφορετικά για αυτήν. Κάτι που κάνουν άλλωστε με επιτυχία οι συγγραφείς, οι ψυχολόγοι, οι ποιητές και οι τραγουδιστές. Η δική μου πρόταση επισημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιείς όλες τις δυνατότητες που σου δίνει η ζωή. Και για για αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει κάποιος να διαχωρίζει τα μαθηματικά από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Ακούω, συχνά, να λένε ότι θέλουν να προσεγγίσουν την ανθρωπιστική και δημιουργική πλευρά ενός προβλήματος ή μιας κατάστασης και όχι τη μαθηματική και άκαμπτη διάστασή της. Τα μαθηματικά για μένα, όμως, είναι μια ενασχόληση βαθιά ανθρώπινη και δημιουργική».
Στο ερώτημα αν αισθάνεται ποτέ μπερδεμένος ασχολούμενος με τα μαθηματικά, απαντά: «Όταν είσαι μαθηματικός περνάς μεγάλο μέρος του χρόνου σου μπερδεμένος, μια κατάσταση αρκετά παραγωγική. Αν δεν είσαι αρκετά μπερδεμένος, ίσως να μην ασχολείσαι με πραγματικά δύσκολα προβλήματα».

Πηγή: wid.wisc.edu

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις