UPsat: Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος

UPsat. Πρόκειται για τον πρώτο δορυφόρο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού, που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.


Τη σχεδίαση και τη κατασκευή του δορυφόρου ανέλαβαν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
QB50 Project. Η διεθνής ερευνητική αποστολή QB50, περιλαμβάνει 50 δορυφόρους που έχουν ως σκοπό τη συλλογή δεδομένων και σημαντικών στοιχείων για τη θερμόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Το συντονισμό του Project έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών Von Karman.
Η έναρξη του προγράμματος QB50 γίνεται επίσημα το καλοκαίρι του 2012. Η ομάδα UPsat, που είχει δημιουργηθεί από το 2009, υπέβαλε πρόταση ένταξης στο Project τον Απρίλιο του 2012, και μετά από αξιολόγηση επιλέχθηκε να συμμετέχει στην αποστολή των 50 μικροδορυφόρων.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών μαζί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών άρχισαν την ανάπτυξη του UPSat το 2010.

Libra Space Foundation

Τον Ιανουάριο του 2016, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation, εντάχθηκε στην ομάδα UPSAT. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δορυφόρου και φυσικά της τελικής του παράδοσης.
Μέσα σε διάστημα μερικών μηνών (Ιανουάριος 2016 – Αύγουστος 2016), έγινε η κατασκευή υποσυστημάτων, η τελική συναρμολόγηση, ο πειραματικός χαρακτηρισμός και η παράδοση του δορυφόρου.
Το Libre Space Foundation ξεκίνησε την πορεία του το 2014 από τους δημιουργούς του SatNOGS project. Το όραμα του οργανισμού εντάσσεται στη λογική της ελεύθερης, ανοιχτής και προσβάσιμης από όλους πληροφορίας. Σκοπός τους είναι η ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών δωρεάν ανοιχτού κώδικα και γνώσεων σχετικών με το διάστημα.

                                         
                                         
                                 

Hackerspace.gr
Ένα ημι-υπόγειο, 120τ.μ., στην Αθήνα. Ανοιχτό σχεδόν 24/7. Ο χώρος που μεταφέρθηκε για την ολοκλήρωση του ο UPsat.
Η λογική του Hackerspace.gr συνυπάρχει αρμονικά με τον τρόπο που λειτουργεί το Libre Space Foundation. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από έναν χώρο, πρόκειται για μια κοινότητα. Μια κοινότητα φίλων και συνεργατών που είναι έτοιμοι να μοιραστούν ιδέες, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν, να μάθουν. Ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό, ελεύθερη γνώση, ελεύθερες ιδέες. Αν δεν ξέρεις, μπορείς να μάθεις. Αν ξέρεις, μπορείς να μάθεις περισσότερα και να μοιραστείς τις γνώσεις σου.

Αξίες: Excellence- Sharing- Consensus- Do-ocracy

                              

Η παράδοση

Όπως ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η ομάδα μηχανικών του UPSat , ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού παραδόθηκε επιτυχώς στην Innovative Solutions In Space (ISISpace), την 18η Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας. Η παράδοση αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την εκτόξευση του δορυφόρου στο διάστημα.
Η παράδοση του UPSat είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στην ISISpace στα πλαίσια του προγράμματος QB50. Μηχανικοί από Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks.
Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK, και στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, την 30η Δεκεμβρίου 2016. Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Σηματοδοτείται έτσι ένα σημαντικό γεγονός προς την υλοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα.
Η ΕΡΤ παρακολουθεί στενά τους τελευταίους μήνες το έργο των μηχανικών και την πορεία του δορυφόρου και πρόκειται να παρουσιάσει σε λίγες μέρες, ένα ειδικό αφιέρωμα στο Ert.gr για το UPsat.
Η είδηση δεν είναι ότι παραδόθηκε ο δορυφόρος. Η είδηση είναι ότι δημιουργήθηκε.
Η συνεργασία μας με την ομάδα που δημιούργησε τον δορυφόρο μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως όλα είναι εφικτά όταν υπάρχει σεβασμός, διάθεση για συνεργασία, καλή οργάνωση και “μεράκι”. Το μεράκι είναι το βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο Έλληνας όταν δημιουργεί κάτι που αγαπά. Η κρίση, οι δύσκολες εποχές και οι “δύσκολοι” άνθρωποι δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους έχουν στόχους και εργάζονται σκληρά για να τους υλοποιήσουν.
Ο πιο ελληνικός δορυφόρος που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, “δουλεύτηκε” σε ένα ημι-υπόγειο αργά τη νύχτα, Κυριακές και αργίες, χωρίς διακοπές, χωρίς 8ωρο, με παρέα, όρεξη για δουλειά, κούραση, πίεση, στόχους και όνειρα που γίνονται πραγματικότητα. Χωρίς δικαιολογίες.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ εδώ
http://www.ert.gr/upsat-o-protos-ellinikos-doryforos-ti-matia-tis-ert/

ΥΓ. Πριν από κάποια χρόνια πήγαινα και εγώ στο Hackerspace.gr για να παρακολουθώ μαθήματα αστρονομίας και χάζευα αυτά τα υπέροχα παιδιά να δουλεύουν με πάθος τις ιδέες τους και να κάνουν καταπληκτικές κατασκευές. Μου έκανε εντύπωση ότι Κυριακή πρωί ήταν πάντα εκεί για δουλειά, γιατί προφανώς έκαναν το χόμπι τους. Τι να πω, χαίρομαι πραγματικά που τους έχω γνωρίσει και πήρα λίγη μυρωδιά από την μοναδική δουλειά τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις