Η άγνωστη ιστορία της πρώτης γάτας που πήγε στο διάστημα


Στις 18 Οκτωβρίου 1963, το Εθνικό Κέντρο Μελετών της Γαλλίας είχε προγραμματίσει την αποστολή στο διάστημα ενός μικρού γάτου που τον έλεγαν Φελίξ.
Οι Γάλλοι με το εγχείρημα αυτό έμπαιναν σφήνα στον χορό του διαστημικού ανταγωνισμού ανάμεσα στους Αμερικανούς και Σοβιετικούς. Όμως, την ημέρα της εκτόξευσης ο δύστροπος γατούλης την κοπάνησε (όπως υποστηρίζει ο ιστότοπος gizmodo.com), κι έτσι μια άλλη ηρωίδα γάτα πήρε τη θέση του. Την έλεγαν Φελισέτ. (Η ιστορία του Φελίξ σύμφωνα με τον πιο έγκυρο ιστότοπο www.purr-n-fur.org.uk είναι μύθος. Αυτό υποστηρίζει και ο Δρ Gérard Chatelier, ένας εξειδικευμένος χειρουργός που εργάστηκε εν λόγω διαστημικό γατικό πρόγραμμα).
Από τους δρόμους του Παρισιού η ασπρόμαυρη αδέσποτη γάτα, με το παρατσούκλι «αστρογάτα», στις 24 Οκτωβρίου 1963 εκτοξεύθηκε στο διάστημα με έναν πύραυλο γαλλικής κατασκευής, και έφτασε σε ύψος 130 μίλια πάνω από την Γη. H γάτα επέστρεψε δεκαπέντε λεπτά αργότερα, μέσα σε κάψουλα που έπεσε στη Γη με αλεξίπτωπτο. Και μπήκε στην ιστορία ως η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα.
Η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα και επέστρεψε στη Γη, ήταν η Φελισέτ -μια γενναία αδέσποτη γάτα (en.wikipedia.org)
Μετά την προσγείωση οι Γάλλοι επιστήμονες εξέτασαν το ταλαιπωρημένο ζώο για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία του από το επίπονο ταξίδι. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τα ευρήματά τους, ούτε τι επιφύλαξε το μέλλον για την Φελισέτ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το ταξίδι στο διάστημα της αστρογάτας υπήρξε «μια πολύτιμη συμβολή στην διαστημική έρευνα» .

Δυστυχώς όμως, για ανεξήγητους λόγους η ιστορία της Φελισέτ ξεχάστηκε με το πέρασμα του χρόνου. Κάποιοι λένε ότι υπήρξε θύμα του ρατσισμού της κοινωνίας μας, η οποία ευνοεί την δουλική συμπεριφορά των σκύλων και φοβάται την ανεξαρτησία των γατών. Απόδειξη, η ιστορία της Λάικα, του πρώτου σκύλου που ταξίδεψε στο διάστημα, μνημονεύεται μέχρι σήμερα, ενώ η πρώτη γάτα που πήγε στο διάστημα είναι παντελώς άγνωστη.
Ίσως βέβαια να φταίει και το γεγονός ότι στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος κυριάρχησαν οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί, ενώ η Γαλλία στην ουσία τον εγκατέλειψε…



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις