Ασε το αρνί και παίξε με τα πρωτόνια στο CERN!

Και όμως αυτά τα πρόβατα είναι στο CERN!

Όφελος θα έχει και η Επιστήμη και εσύ. Είτε είσαι μαθητής, είτε δάσκαλος, είτε απλά... αρνί!

Ένα πρωτοποριακό Καλοκαιρινό Σχολείο στην καρδιά της επιστήμης, στο CERN, έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει η εκπαίδευση, άρα και η ζωή, όταν υπάρχουν άνθρωποι που ποντάρουν και μάχονται γι' αυτήν.
Το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕYΝΗΣΕΙΣ και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS, διοργανώνουν το καινοτόμο Καλοκαιρινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια».


O Άγγελος Αλεξόπουλος στην Σχολή Χιλλ στο πρόγραμμα Παίζοντας με τα Πρωτόνια
Το πρόγραμμα, το οποία υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα παρακολουθήσουν, κατόπιν επιλογής, δέκα μόνιμοι εκπαιδευτικοί δημόσιων δημοτικών σχολείων από την Ελλάδα.
Το Καλοκαιρινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από την 26η έως την 30η Αυγούστου 2017 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους μάς οδήγησαν στην απόφαση να συνεχίσουμε την προσπάθεια επιμόρφωσης δασκάλων από την Ελλάδα», επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος Δρ. Άγγελος Αλεξόπουλος, Education and Outreach Officer στο CERN.


«Ο τελικός στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του επιστημονικού κεφαλαίου των μαθητών και των οικογενειών τους, και ειδικότερα εκείνων που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη χώρα», αναφέρει.
Το Καλοκαιρινό Σχολείο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN και συνεργαζόμενων με αυτό ινστιτούτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επισκέψεις στις πειραματικές εγκατάστασεις του Οργανισμού και κυρίως πολλά βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες δάσκαλοι θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς μαθητές τους.

Η Τίνα Νάντσου στην Σχολή Χιλλ

«Φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο CERN ειδικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η συμβολή των οποίων ελπίζουμε να ενισχύσει την εμπειρία των συμμετεχόντων δασκάλων», αναφέρει η Τίνα Νάντσου, φυσικός και εκπαιδευτικός στη Σχολή Χιλλ, η οποία έχει αναλάβει την παιδαγωγική επιμέλεια του προγράμματος.
Η συγκεκριμένη δράση, η οποία είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό έργο CREATIONS, στόχος του οποίου είναι η εισαγωγή της καινοτομίας στα σχολεία μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής εκπαιδευτικών σεναρίων που προάγουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και το πνεύμα συνεργατικότητας στους μαθητές.


«Το περσινό πρόγραμμα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενέπλεξε περισσότερους από χίλιους μαθητές σε περίπου 20 σχολεία της χώρας. Και αυτό οφείλεται στους συμμετέχοντες δασκάλους οι οποίοι έδρασαν ως πολλαπλασιαστές. Φέτος ευελπιστούμε να διευρύνουμε το αποτύπωμα του προγράμματος μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων της διαδικτυακής πύλης του έργου CREATIONS», σημειώνει ο Στέφανος Χερουβής, ερευνητής στο Τμήμα Έρευνας και Αναπτύξης, Ελληνογερμανική Αγωγή, ο οποίος είναι υπεύθυνος ανάπτυξης εκπαιδευτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το πρόγραμμα «Παίζοντας με τα Πρωτόνια» για το έτος 2017 δεν θα ήταν εφικτό δίχως την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το πρόγραμμα εισέπραξε το ενδιαφέρον και πάνω απ΄ όλα την εμπιστοσύνη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ευχαριστούμε θερμά», αναφέρει η Μίννη Καρρά, εκπαιδευτικός εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΞΕΡΕYΝΗΣΕΙΣ.
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Καλοκαιρινό Σχολείο γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας http://cern.ch/go/Kjh9.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στο Καλοκαιρινό Σχολείο πριν την συμπλήρωση της αίτησής τους.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τα μεσάνυχτα (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) της 19ης Μαϊου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα καθώς και τους όρους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Παναγιώτα Κουτρούλη μέσω e-mail: protons-info@cern.ch


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις