Το ρομπότ που σιδερώνει ρούχα


Είναι προφανές πως τα τα ρομπότ στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν, όχι για να μειώνουν μόνο το εργασιακό κόστος παραγωγής, αλλά και για να μειώσουν δραστικά τον χρόνο εργασίας των ανθρώπων, όπως ακριβώς έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν άρχισε να εφαρμόζεται το 8ωρο. Αν και προς το παρόν συμβαίνει το αντίθετο. Το 8ωρο τεντώνεται και φτάνει μέχρι 16ωρο με αμοιβή 8ώρου. Αλλιώς, εκκωφαντική ανεργία.
Όμως, οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποδοτικά-παραγωγικά τις δημιουργικές του ικανότητες πάνω από 6 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Από το Τσερνομπίλ μέχρι το Διαστημικό Λεωφορείο Challenger, οι καταπονημένοι διαχειριστές αποδεικνύονται συχνά ότι έχουν παίξει ένα μοιραίο ρόλο στις καταστροφές. Η μείωση του χρόνου της ανθρώπινης εργασίας αλλά με εξασφαλισμένο βασικό εισόδημα, ακούγεται σαν ουτοπία (για ρεαλιστές), παρότι διανύουμε την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεδομένου ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι καταιγιστική, για να επιβιώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός πρέπει να αναθεωρήσει πολλά οικονομικά στερεότυπα.
Σύμφωνα με ένα ανέκδοτο, τo εργοστάσιο του μέλλοντος θα έχει μόνο δυο εργαζόμενους, έναν άνθρωπο και έναν σκύλο. Ο άνθρωπος θα βρίσκεται εκεί για να ταΐζει τον σκύλο. Και ο σκύλος για να μην αφήνει τον άνθρωπο να αγγίζει τον εξοπλισμό- τα μηχανήματα.
Τα ρομπότ, εκτός του ότι θα μειώσουν τον χρόνο της αμειβόμενης ανθρώπινης εργασίας, σιγά-σιγά θα μας απαλλάξουν και από τις δουλειές του νοικοκυριού. Ισπανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που σιδερώνει ρούχα – με μεγάλη μάλιστα προσοχή στο έργο του, ώστε να μην αφήσει καμία ζάρα [Robotic Ironing with 3D Perception and Force/Torque Feedback in Household Environments]. Το ύψους 1,8 μέτρων ρομπότ με την ονομασία ΤΕΟ, το οποίο ζυγίζει περίπου 80 κιλά, διαθέτει μια κάμερα στο κεφάλι του, που «σαρώνει» το ρούχο πάνω στη σιδερώστρα, δημιουργώντας μια υψηλής ανάλυση τρισδιάστατη αναπαράστασή του.
Στη συνέχεια, με τον κατάλληλο αλγόριθμο ανιχνεύει τυχόν ζάρες ή άλλες ανωμαλίες στο ρούχο, ώστε να τις σιδερώσει αργά με το σίδερο.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Κάρλος 3, με επικεφαλής τον Χουάν Βικτόρες, είχαν πρωτοπαρουσιάσει το ΤΕΟ το 2012. Τότε ανέβαινε σκάλες και άνοιγε πόρτες, τώρα εμπλούτισε το «ρεπερτόριό» του με το σιδέρωμα.
Τα επόμενα καθήκοντα του ρομπότ θα είναι να μάθει να βοηθά στην κουζίνα με το μαγείρεμα και άλλες δουλειές. Τελικός στόχος των ερευνητών είναι το ΤΕΟ να μαθαίνει να κάνει οτιδήποτε απαιτεί ένα νοικοκυριό, απλώς βλέποντας τους ανθρώπους πώς το κάνουν. Εν ολίγοις, η χαρά της νοικοκυράς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

πηγές: www.amna.grwww.newscientist.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις