Ραδιόφωνο που λειτουργεί με τον ιδρώτα του σώματος



Εσύ ιδρώνεις και αυτό παίζει μουσική. Μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ραδιόφωνο που μπορεί να παίζει για δύο μέρες, χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του σώματος στη θέση της μπαταρίας, προκειμένου να τροφοδοτείται με ρεύμα.Οι ερευνητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Νανομηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Γουάνγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής και περιβαλλοντικής επιστήμης "Energy & Environmental Science", σύμφωνα με το "New Scientist".
Πρόκειται για ένα είδος βιολογικής μπαταρίας με τη μορφή ενός εύκαμπτου επιθέματος (τσιρότου) μεγέθους λίγων εκατοστών, το οποίο προσκολλάται πάνω στο δέρμα. Το τσιρότο-μπαταρία -ή πιο σωστά η κυψέλη βιοκαυσίμων- περιέχει ένζυμα που αντικαθιστούν τα μέταλλα της συμβατικής μπαταρίας και αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται στο μέλλον να δώσει νέες δυνατότητες στις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν είναι απλώς φορητές (mobile) αλλά φορετές (wearable). Μεταξύ άλλων, τέτοιες συσκευές και αισθητήρες θα παρακολουθούν το σώμα και την ανθρώπινη υγεία σε πραγματικό χρόνο. Ο ιδρώτας του χρήστη θα παράγει αρκετό ρεύμα για να στέλνονται τα δεδομένα των αισθητήρων στο κινητό τηλέφωνό του μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις