Εκτοξεύεται ο Hellas Sat 3

Η εκτόξευση του Hellas Sat 3 έχει προγραμματιστεί να γίνει ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 28 Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Η τοποθέτηση του δορυφόρου θα γίνει σε γεωστατική τροχιά στο διαστημικό “οικόπεδο” που διαθέτει η χώρα μας πάνω από τον ισημερινό και σε γεωγραφικό μήκος 39 μοίρες ανατολικά του Γκρήνουιτς, πάνω δηλαδή από την περιοχή της Κένυα, αλλά θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς που βρίσκονται στο Κορωπί! Η τοποθέτησή του σε γεωστατική τροχιά θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμος λειτουργικά στα μέσα περίπου του Αυγούστου οπότε και θα αντικαταστήσει τη λειτουργία του Hellas Sat 2.
Ο δορυφόρος αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά, με μέγεθος ενός λεωφορείου, βάρος 5,8 τόνους, χωρητικότητα 50% μεγαλύτερη απ’ ότι ο προηγούμενος, με 44 αναμεταδότες και 100 τηλεοπτικά κανάλια, ενώ ο Inmarsat, ο κορυφαίος πάροχος κινητών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως θα τον χρησιμοποιήσει για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών που κινούνται πάνω από την Ευρώπη με βάση την επίγεια δορυφορική υποδομή του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα. Ανεξάρτητες μάλιστα έρευνες προβλέπουν πως οι υπηρεσίες διασύνδεσης κατά την διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων θα αποτελέσουν στα επόμενα μερικά χρόνια μια ξεχωριστή αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μερικοί από τους αναμεταδότες του νέου δορυφόρου προορίζονται για την αποκλειστική χρήση της Ελληνικής Πολιτείας ενώ οι υπόλοιποι θα διατεθούν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε διαφόρους πελάτες της. Η προβλεπόμενη πάντως σύντομα λειτουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μίσθωση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των διαθέσιμων αναμεταδοτών που ανήκουν στη χώρα μας και οι οποίοι δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει ήδη καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την συμμετοχή μας στους διάφορους διαστημικούς οργανισμούς (ESA, EUMETSAT, HELIOS-II) και για τον Hellas Sat 2, αλλά παρ’ όλες τις τεράστιες αυτές επενδύσεις δεν υπήρξε ποτέ εθνικός συντονισμός ούτε οριζόντια διαστημική πολιτική που να μεγιστοποιεί την ανταπόδοση από τη συμμετοχή μας στα προγράμματα των διαστημικών αυτών οργανισμών.
Γι’ αυτό η σημερινή κατάσταση στη χώρα κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ίδρυση του νέου φορέα καθ’ όσον έτσι θα υπάρξει πολύ καλύτερος συντονισμός όλων όσων εμπλέκονται στο Διάστημα ώστε να υπάρξει κι η βέλτιστη οικονομική απόδοση για τη χώρα από αυτές τις δραστηριότητες. Γιατί σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας η ορθολογική χρήση των πόρων δεν είναι απλά επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. Στο επίπεδο των εφαρμογών, άλλωστε, είναι γεγονός ότι αγορές και υπηρεσίες που παραδοσιακά εξυπηρετούντο από επίγεια μέσα ήδη σήμερα, και πολύ περισσότερο στο μέλλον, θα εξυπηρετούνται σε σημαντικό ποσοστό από το Διάστημα. Τέτοιοι τομείς είναι οι τηλεπικοινωνίες, η τηλεόραση, η δορυφορική πλοήγηση, η μετεωρολογία και το κλίμα, η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθηση των οικοσυστημάτων, αλλά και η ασφάλεια και η άμυνα. Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από τις πολιτικές για το Διάστημα (π.χ. εφαρμογές πολιτικής προστασίας: επικινδυνότητα για την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων, αυθαίρετη δόμηση κ.λπ.).
Οι εθνικές προτεραιότητες στο Διάστημα και η διαστημική πολιτική της χώρας πρέπει να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της χώρας, τους στόχους και τις δυνατότητες που έχουμε. Με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, λοιπόν, ο χώρος του Διαστήματος αντιμετωπίζεται επί τέλους από την Πολιτεία ως εξαιρετικά σημαντικός, τόσο από ερευνητικής και τεχνολογικής πλευράς, όσο και από στρατηγικής, παρέχοντας ευκαιρίες και δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό μας, στους ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις για να αναπτύξουν, σε ανταγωνιστικό επίπεδο, διαστημικές δραστηριότητες (προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές) τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πέρα από τα ανωτέρω, όμως, η επένδυση στο Διάστημα αποτελεί και στρατηγική επιλογή για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, γεγονός που ουσιαστικά αποτελεί και επιλογή Εθνικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας.
[Για όσους ενδιαφέρονται σχετικά να σημειώσουμε εδώ ότι την Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017, θα γίνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα την: “Σημασία του Διαστήματος στην Κοινωνία και την Ανάπτυξη” με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Καθηγητή J-D Woerner. Η αίθουσα της ομιλίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.]

Πηγή: Διονύσιος Σιμόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις