Η ανακοίνωση της NASA: Ανθρακας ο θυσαυρός

Η NASA σε ειδική συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε στις 8:00 ώρα Ελλάδος της 14ης Δεκεμβρίου τον εντοπισμό ενός νέου πλανήτη σ’ ένα πλανητικό σύστημα σε απόσταση 2.545 ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Δράκου.
Με τον νέο πλανήτη το σύστημα αυτό περιλαμβάνει πλέον 8 συνολικά πλανήτες, γύρω από ένα άστρο όμοιο με τον Ήλιο μας, τόσους δηλαδή πλανήτες όσους και το Ηλιακό μας Σύστημα. Το σημαντικό όμως της νέας ανακάλυψης δεν είναι αυτός τούτος ο νεοανακαλυφτής πλανήτης αλλά το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης με το οποίο ανακαλύφτηκε και το οποίο διαμορφώθηκε από την Google.
Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο μαθαίνει καθώς μελετάει τα δεδομένα, έστω κι αν οι παρατηρήσεις είναι ελάχιστες. Μ’ αυτόν τον τρόπο η τράπεζα δεδομένων που διαθέτει η NASA, από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις που έχουν κάνει τα διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια, όπως είναι το “Kepler” το εξειδικευμένο διαστημικό τηλεσκόπιο αναζήτησης πλανητών, ίσως να περιλαμβάνει σημαντικές ανακαλύψεις τις οποίες το νέο λογισμικό της Google θα μπορούσε να εντοπίσει.


Δυστυχώς ο νέος αυτός πλανήτης αποκλείεται να διαθέτει κάποιο είδος ζωής πάνω του γιατί βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να περιφέρεται γύρω του μια φορά κάθε 14,4 γήινες ημέρες, ενώ η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά του φτάνει του 426 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό παρ’ όλο που το πλανητικό αυτό σύστημα μοιάζει με το δικό μας, είναι στριμωγμένο κατά κάποιον τρόπο έτσι ώστε και οι 8 πλανήτες του να βρίσκονται τοποθετημένοι σε μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου. 
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το μόνο αξιόλογο στοιχείο που ανακοινώθηκε δεν είναι ο εντοπισμός ενός πλανήτη με ζωή, όπως ήλπιζαν μερικοί, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου λογισμικού που φαίνεται ότι θα γίνει ένα πανίσχυρο νέο εργαλείο για την ανακάλυψη νέων εξωπλανητών.

             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις