Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Richard Feynman: Η διατήρηση της ενέργειας

«…. Η διατήρηση της ενέργειας είναι δυσκολονόητη …. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μια όχι και τόσο έξυπνη αναλογία για να (την) εξηγήσω …

Ραδιενεργό ιώδιο εξαπλώνεται μυστηριωδώς στην Ευρώπη

Μικρές ποσότητες ραδιενεργού ρύπανσης εξαπλώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει γιατί -το μόνο που μπορούν να πουν οι αρμόδιες αρχές είναι ότι το ισότοπο δεν προήλθε από πυρηνικό ατύχημα.

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλύφθηκε σύστημα επτά «γήινων» εξωπλανητών με συνθήκες κατάλληλες για ζωή


Όχι ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά μικροί εξωπλανήτες, οι οποίοι έχουν μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, ανακαλύφθηκαν γύρω από ένα σχετικά κοντινό και αχνό άστρο σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, στον Αστερισμό του Υδροχόου.

Νέες ανακαλύψεις για εξωπλανήτες θα ανακοινώσει σήμερα η NASA


Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει καινούρια ευρήματα για εξωπλανήτες, δηλαδή για ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από άλλους αστέρες, θα πραγματοποιήσει αύριο η NASA. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 8 ώρα Ελλάδας.

Ένας ανιχνευτής στην Ιταλία προστέθηκε στο «κυνήγι» βαρυτικών κυμάτων


Με τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα, ξεκίνησε τουλάχιστον τυπικά η νέα φάση λειτουργίας του ανιχνευτή βαρυτικών κυμάτων Advanced Virgo στην Ιταλία.

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τα φύκη που ήρθαν από το Διάστημα

Πριν από περίπου δύο χρόνια φύκη από τον παγωμένο Αρκτικό κύκλο ξεκίνησαν μαζί με μερικούς ακόμη πρωτόγονους γήινους οργανισμούς για ένα παράξενο ταξίδι. Εστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και «κρεμάστηκαν» με ειδικά πάνελ σε ένα εξωτερικό τμήμα του, εκτεθειμένα στις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα, έξω από την τροχιά της Γης.

Το ολογραφικό σύμπαν

Η κοινή αντίληψη για το σύμπαν το θεωρεί ως μια οντότητα η οποία επεκτείνεται προς όλες τις διευθύνσεις, με συγκεκριμένου τύπου ρυθμό και χωρίς να εντοπίζεται κυριαρχία κάποιας διεύθυνσης.

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το Playing with Protons στην Μεγάλη Βρετανία!


Το πρόγραμμα Playing with Protons φέτος θα γίνει και για την Μεγάλη Βρετανία!

Γενική Σχετικότητα – Βαρυτικά κύματα: Νέοι έλεγχοι που σχεδιάζονται μπορεί να λύσουν το μεγάλο γρίφο του Einstein

Πειράματα στην περιοχή της Αστρονομίας θα μπορούσαν σύντομα να ελέγξουν μια ιδέα που αναπτύχθηκε από τον Albert Einsteinσχεδόν πριν από ένα αιώνα, λένε οι επιστήμονες.

Ασημίνα Αρβανιτάκη: Σωματιδιακή Φυσική χωρίς επιταχυντές

Η κορυφαία Ελληνίδα φυσικός μας δίδαξε το καλοκαίρι στο Playing with Protons στο CERN
Όταν ακούμε για την Φυσική των Σωματιδίων, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τεράστιοι επιταχυντές και υψηλές ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές προτάσεις για πειράματα σε χαμηλές ενέργειας, διαμέσου των οποίων είναι δυνατή η αναζήτηση νέων σωματιδίων, νέων δυνάμεων, αλλά και της σκοτεινής ύλης, με έναν τρόπο συμπληρωματικό των αντίστοιχων ερευνών με μεγάλους επιταχυντές.

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Νέο μοντέλο προσπαθεί να λύσει με μιας πέντε προβλήματα του Καθιερωμένου Προτύπου

Το Καθιερωμένο Πρότυπο (μικρή εικόνα) έχει απολαύσει μια ευτυχισμένη ζωή. Από τότε ακόμη που προτάθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, έχει περάσει όλους τους ελέγχους της σωματιδιακής φυσικής με επιτυχία.

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Ενδείξεις οργανικών ενώσεων βρέθηκαν στον πλανήτη-νάνο Δήμητρα

Παρόλο που το διαστημόπλοιο Dawn («Αυγή») της NASA προσέγγισε τη Δήμητρα στις αρχές του 2015, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παρέχει νέες μετρήσεις στους επιστήμονες, που φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές για τον πλανήτη-νάνο. Αυτή τη φορά, αναλύοντας φασματοσκοπικά δεδομένα, Ιταλοί και Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ενδείξεις για την ύπαρξη οργανικών ενώσεων σε ένα κρατήρα ονόματι Ernutet.

Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη μοντέρνα Φυσική

Η αφορμή
Το συζητούσαμε καιρό τώρα και η αφορμή για το άρθρο μας δόθηκε από ένα «διάλογο» μεταξύ δύο Καθηγητών Φυσικής, που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου μήνα.

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα ανιχνεύει ο γιγαντιαίος ανιχνευτής ILC

Τι θα συμβεί κατά την σύγκρουση ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων στον ανιχνευτή σωματιδιών ILC;

ΗΠΑ: Επιστροφή στη Σελήνη επί θητείας Τραμπ;


Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει την εκτόξευση μιας επανδρωμένης αποστολής γύρω από τη Σελήνη για το 2018, πριν λήξει η θητεία Τραμπ και πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Winston Churchill, ο αστροβιολόγος

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν νοιαζόταν μόνο με ποιο τρόπο η Βρετανία και γενικότερα η δημοκρατική Δύση θα νικήσει τη ναζιστική Γερμανία. Ενδιαφερόταν επίσης για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό ανέκδοτο και άγνωστο έως τώρα δοκίμιό του, που ήλθε στο φως και φέρει τον τίτλο «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;»

Τα πρώτα βήματα της NASA για την αναζήτηση ζωής στον δορυφόρο Ευρώπη

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ξεκίνησε να καταστρώνει τα πρώτα πλάνα για την προετοιμασία μίας ρομποτικής αποστολής στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία και πιθανότερο προορισμό αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Βρες και εσύ έναν εξωπλανήτη

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie, «ανέβασε» στο διαδίκτυο μία βάση δεδομένων με 61.000 μετρήσεις της ταχύτητας 1.600 κοντινών αστέρων. Τα δεδομένα προορίζονται για απλούς χρήστες PC, οι οποίοι με την επεξεργασία τους είναι πιθανόν να εντοπίσουν νέους εξωπλανήτες.

Κεν Ρόμπινσον: Πώς να δραπετεύσουμε απ' την κοιλάδα του θανάτου της εκπαίδευσης

Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον παρουσιάζει 3 αρχές, σημαντικές για την πρόοδο του ανθρώπινου μυαλού, και περιγράφει πώς η τρέχουσα εκπαίδευση δουλεύει εναντίον τους.

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Κ. Σκενδέρης:Τι σημαίνει αν το Σύμπαν μας είναι ολόγραμμα;;


Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ έκανε πρόσφατα θεωρία που δημοσιοποίησε διεθνής επιστημονική ομάδα, βάσει της οποίας το σύμπαν μας ενδεχομένως να είναι ένα κολοσσιαίων διαστάσεων και πολύπλοκο ολόγραμμα: Καθοριστικής σημασίας στην έρευνα αυτή ήταν ο ρόλος του Κώστα Σκενδέρη, καθηγητή Μαθηματικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, στη Μ. Βρετανία.

Βρέθηκαν πάνω από 100 δυνητικοί εξωπλανήτες

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από 100 νέους δυνητικούς -με επιβεβαιωμένους ακόμη- εξωπλανήτες, μερικοί από τους οποίους είναι σχετικά κοντά στη Γη. Ιδίως ένας που βρίσκεται γύρω από το τέταρτο κοντινότερο άστρο, σε απόσταση «μόνο» 8,1 ετών φωτός.

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Η φυσική στο περιθώριο

Η αναγγελία του νέου Λυκείου έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις, έχοντας όλες ως κοινό παρονομαστή τη μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων διαφόρων ειδικοτήτων. Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί και η δραματική μείωση που έχουν ήδη υποστεί οι Φυσικές Επιστήμες τα τελευταία δυο χρόνια.

Δυο ερωτευμένα σωματίδια


Είναι δυνατόν δυο σωματίδια να είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε μια μεταβολή στο ένα να επηρεάζει το άλλο, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους;

Οι αλγόριθμοι και γιατί χρειάζονται περισσότερο κοινωνικό έλεγχο


Οι αλγόριθμοι έχουν εισβάλει αθόρυβα στο λεξιλόγιο των ανθρώπων και - το κυριότερο - στις ζωές τους. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη. Και αυτό δεν είναι καλό για μια κοινωνία.

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Ωδή στους πρωτοπόρους

Φ​​ανταστείτε ότι βρίσκεστε στο εσωτερικό ενός «καρυδότσουφλου», προσδεμένου σ’ ένα τεράστιο πυραυλικό σύμπλεγμα που σε λίγο θα εκτοξεύει πίσω του φωτιά και λάβρα εκατοντάδων βαθμών Κελσίου.

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Video :'Αστρα και Αστερισμοί

Αστρα και αστερισμοί και με ελληνική αφήγηση που φυσικά μπορεί πολύ εύκολα να προβληθεί στην σχολική τάξη .

Ο Δ.Σιμόπουλος γράφει για “τα θανατηφόρα αγκαλιάσματα” των άστρων


του Διονύση Π. Σιμόπουλου: Επίτιμου διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Μία ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Λάρι Μόλναρ του Κολεγίου «Καλβίνος» του Μίσιγκαν, μελέτησαν επί δύο χρόνια το δυαδικό αστρικό σύστημα KIC 9832227 (δύο άστρα που κινούνται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο) σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Κινδυνεύει με λουκέτο το τηλεσκόπιο Arecibo

Λίγα τηλεσκόπια στον κόσμο - ίσως κανένα- είναι τόσο γνωστά όσο το γιγάντιο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, ένα γιγάντιο «πιάτο» με διάμετρο 305 μέτρα.

Σχετικά με τον κομήτη 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková

Ο κομήτης 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková ανακαλύφτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1948 και συμπληρώνει μία πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο μια φορά κάθε 5,25 χρόνια.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ο χάρτης των μαθηματικών

Όλο το πεδίο των μαθηματικών σε έναν χάρτη!

Ένας πράσινος κομήτης πλησιάζει την Γη


Ένας ασυνήθιστος κομήτης με πρασινωπή απόχρωση πλησιάζει τη Γη και θα φθάσει στην κοντινότερη απόσταση το Σάββατο, περίπου στα 12 εκατομμύρια χιλιόμετρα, οπότε θα είναι αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια.

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Ανισότητες Bell: Φως από άστρα του Γαλαξία μας παρέχει ισχυρή επίδειξη της κβαντικής διεμπλοκής δυο σωματίων

Η κβαντομηχανική προβλέπει ότι, δυο σωμάτια μπορεί να είναι τόσο στενά συνδεδεμένα (διεμπλεκόμενα) που η μέτρηση της κατάστασης του ενός εμφανίζεται άμεσα να επηρεάζει την κατάσταση του άλλου, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι το ένα σωμάτιο από το άλλο.

Η Γη στέλνει οξυγόνο στη Σελήνη

Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, ένα μέρος του οξυγόνου από την ατμόσφαιρα της Γης διαρρέει στη Σελήνη, όπου σήμερα μπορεί κανείς να βρει την χημική «υπογραφή» του, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Λαμπερός μετεωρίτης στον ουρανό του Ουισκόνσιν


Λάμψη στον ορίζοντα πάνω από την πολιτεία του Ουισκόνσιν έδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας μετεωρίτης, με κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν εντυπωσιακά πλάνα σε διάφορες περιοχές.

Διαγωνισμός: Επιστήμονας του Cassini για μία μέρα


Έχει προκηρυχθεί ο μαθητικος διαγωνισμός επιστημονικής έκθεσης «Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα» για μαθητές ηλικίας 10-18 χρονών.

Έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης την Παρασκεύη

Το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου (μετά τα μεσάνυχτα, προς Σάββατο 11/2) θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε από την Ελλάδα μια έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης.

Δείτε νετρίνα με το κινητό σας (3D)

Η δεξαμενή του πειράματος MicroBooNE που περιέχει 170 τόνους υγρού Αργόν
Θέλετε να εξερευνήσετε έναν τεράστιο ανιχνευτή νετρίνων σε 3D με την άνεση που προσφέρει το κινητό σας τηλέφωνο;

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Playing with Protons Σχολή Χιλλ 2017

Οι ομάδα Playing with Protons σε μία οικογενειακή φωτογραφία!

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ,το πρόγραμμα Παίζοντας με τα Πρωτόνια γίνεται στην Σχολή Χιλλ.

Όταν οι άνθρωποι έπαιζαν γκολφ στη Σελήνη

Ο Alan Shepard τo 1961 έγινε ο πρώτος Aμερικανός που πέταξε στο διάστημα.
Επιπλέον, καθοδηγούσε ο ίδιος χειροκίνητα το σκάφος του, κάτι που γινόταν επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής.

Mathesis :Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Οι εγγραφές για τα 5 μαθήματα του τρίτου κύκλου λειτουργίας του Mathesis έχουν ξεκινήσει και η 1η εβδομάδα είναι διαθέσιμη για περιήγηση και μελέτη!

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

THE GUARDIAN: Τα σχολεία που απαγορεύουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων βλέπουν βελτίωση στην απόδοση των μαθητών τους


Πρόκειται για ένα ζήτημα που κρατάει άγρυπνους κάποιους γονείς τα βράδια: Θα έπρεπε να επιτρέπεται στα παιδιά τους να παίρνουν μαζί τους το κινητό στο σχολείο; Για τους γονείς που θέλουν να βελτιώσουν τις ακαδημαϊκές προοπτικές των παιδιών τους, η απάντηση είναι "όχι". Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον κάποιοι οικονομολόγοι.

Up the ladder


Μικρός στο Πλανητάριο, κάποια Κυριακή, ένας γνωστός του πατέρα μου μας σύστησε σ’ έναν ευγενικό κύριο ο οποίος πριν την παράσταση μας έδειξε τη λειτουργία του προβολέα Zeiss.

Το CERN «γεμίζει» με Ελληνες: 100 μόνιμοι εργαζόμενοι, πολλές ερευνητικές ομάδες και συνεργασίες


«Να έχετε όνειρο και να προσπαθήσετε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και θα γίνει», λέει με αφοπλιστική βεβαιότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες της Ελλάδας, ο Έλληνας πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Μανώλης Τσεσμελής, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Ζ.

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Συναγερμός στη Fukushima: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 η ακτινοβολία σε αντιδραστήρα


Στο υψηλότερο επίπεδο από την καταστροφή του 2011 μετρήθηκαν τα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα σε ένα κατεστραμμένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Τα βήματα του μεθυσμένουΑρκεί μια απλή παρατήρηση των συζητήσεων που γίνονται καθημερινά στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα της εποχής, για να αντιληφθεί κάποιος ότι υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που εξηγούν και ερμηνεύουν κάθε λεπτό, με μεγάλη άνεση, κάθε φαινόμενο ή συμβάν, παγκόσμιο ή τοπικό, χωρίς πολλές φορές να επιτρέπουν σε κανένα στοιχείο και σε καμμία αμφιβολία να διαταράξει τη βεβαιότητά τους. Είναι προφανές ότι η φαντασίωση της απόλυτης γνώσης είναι περισσότερο σύμπτωμα ανθρώπινης αδυναμίας, παρά ικανότητα απόλυτης κατανόησης των φαινομένων του κόσμου.

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Το «παράδοξο του Fermi» δεν είναι του Fermi και ούτε παράδοξο

Παρά τα όσα διαβάζουμε συχνά, ο νομπελίστας πυρηνικός φυσικός Εnrico Fermi ουδέποτε ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν εξωγήινοι ή ότι οι προσπάθειες αναζήτησής τους είναι μάταιες.

Αμερικανοί επιστήμονες δημιουργούν «αντιστασιακή» πλατφόρμα ενημέρωσης

Εργαζόμενοι σε περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες δημιούργησαν δίκτυο ανεπίσημων λογαριασμών στο Twitter, αψηφώντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φιμώσει την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και άλλα επιστημονικά πεδία.

Βρέθηκε μετεωρίτης που είχε εκτοξευθεί από ηφαίστειο του Άρη πριν από 2 δισ. χρόνια

Sample of Martian meteorite Northwest Africa 7635. Credit: Mohammed Hmani

Ένας αρειανός μετεωρίτης που είχε βρεθεί στη βορειοδυτική Αφρική το 2012, προέρχεται από έκρηξη ηφαιστείου στον γειτονικό πλανήτη, πριν από τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, που ανέλυσαν τον μετεωρίτη.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Τι λένε Έλληνες επιστήμονες στο CERN - Το μήνυμα στους νέους της Ελλάδας

"Να έχετε όνειρο και να προσπαθήσετε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και θα γίνει", λέει ο Έλληνας πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Μανώλης Τσεσμελής,

"Να έχετε όνειρο και να προσπαθήσετε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και θα γίνει", λέει με αφοπλιστική βεβαιότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες της Ελλάδας, ο Έλληνας πειραματικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων Μανώλης Τσεσμελής, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα μποζόνια W και Ζ.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...