Βρείτε την Κυριακή τον κομήτη στον ουρανό


Όποιος δεν ξυπνήσει, χάνει! Ο κομήτης είναι εντυπωσιακός με έντονη ουρά ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού!  Βάζουμε όλοι τα ξυπνητήρια μας στις 4 αυριο το πρωί της Κυριακής!
Σήμερα το πρωί του Σαββάτου βγήκα στην ταράτσα μου στις 5 (μένω στο Ψυχικό, άρα με πολύ φωτορύπανση ) και ο κομήτης φαινόταν τέλειος τόσο με γυμνό οφθαλμό όσο φυσικά και με τα κυάλια μου. Αξίζει το ξύπνημα φίλοι μου,  εκτός αν θέλετε να περιμένετε 7000 χρόνια μετά που θα ξαναπεράσει ο συγκεκριμένος κομήτης από την Γη.
 Εγώ δεν θα περιμένω!

Διαβάστε και τους φίλους αστροφυσικούς της Ασέας ( Σύλλογος Αστροφυσικής Ασέας)

Αγαπητοί φίλοι, ίσως απόψε το βράδυ θα πρέπει να κοιμηθείτε πιο αργά ή να ξυπνήσετε πιο νωρίς. Στις 04.00 το ξημέρωμα και μέχρι τις 5 και ( άλλαξα την ώρα για την Κυριακή) , όσοι διαθέτετε κυάλια ή τηλεσκόπιο αλλα και με γυμνό οφθαλμό θα μπορέσετε να δείτε ακόμα και μέσα από πόλεις, τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) ο οποίος πριν λίγες μέρες έφτασε στην κοντινότερη απόσταση της τροχιάς του από τον Ήλιο και πλέον κατευθύνεται προς τη τροχιά της Γης κι είναι ορατός στο λυκαυγές. Με γυμνό οφθαλμό μπορούμε να τον παρατηρήσουμε μόνο από σκοτεινές τοποθεσίες μακριά από φωτορύπανση. Κοιτάξτε χαμηλά στον ορίζοντα Βορειανατολικά. Αν πρόκειται να παρατηρήσετε με γυμνό οφθαλμό, τότε εντοπίστε εύκολα την Αφροδίτη στην Ανατολή (το πιο λαμπρό ουράνιο αντικείμενο) και κινήστε το βλέμμα σας 30 μοίρες πιο αριστερά.

Οι κομήτες είναι συσσωματώματα πάγου, βράχων και σκόνης που δημιουργήθηκαν μαζί με το ηλιακό σύστημα και είτε διασχίζουν το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περιοδικά (με μεγάλες περιόδους που διαρκούν δεκαετίες ή αιώνες) είτε μόνο μία φορά και εκτινάσσονται στο διάστημα. Καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή η συνεχής ροή σωματιδίων από τον Ήλιο και η ακτινοβολία του Ήλιου, προκαλούν την εξάχνωση των παγωμένων συστατικών τους και την παράσυρση τους υπό την μορφή ουράς, που είναι φωτεινή και έχει μήκος εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

O κομήτης θα παρεμείνει ορατός και τις επόμενες μέρες του Ιουλίου.

Ο κομήτης C/2020 F3 Neowise, υπολογίζεται ότι έχει μία άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο με περίοδο περίπου 7000 ετών. Το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, το περιήλιο, απέχει από τον Ήλιο 0,29 AU (Astronomical Unit ονομάζεται η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, 150.000.000 km) και το απώτερο, το αφήλιο, 715 AU. Δηλαδή ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο σε απόσταση 18 φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση του Πλούτωνα. Το μέγεθος του είναι περίπου 5 km αν και σε κάθε πέρασμα του από τον Ήλιο, χάνει ύλη υπό τη μορφή της ουράς του οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αρχικό μέγεθος του ήταν πολύ μεγαλύτερο. Οι τροχιές των κομητών δεν είναι σταθερές και επηρεάζονται από τα περάσματα τους στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αρκετοί κομήτες διασπώνται όταν βρίσκονται στο περιήλιο, ειδικά αν αυτό είναι πολύ κοντά στον Ήλιο. Τα υπολείμματα της ουράς τους είναι σχηματισμοί σκόνης που δημιουργούν τις βροχές μετεώρων όταν η Γη περνάει από τα σημεία που έχουν εναποτεθεί. Ο τελευταίος κομήτης που ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό ήταν ο κομήτης Hale Bopp που εμφανίστηκε το 1997 κι ίσως κάποιοι θυμάστε. Γνωστός επίσης είναι ο κομήτης του Halley με περίοδο μόλις 75 χρόνια που εμφανίστηκε το 1986 και προβλέπεται να επανεμφανιστεί τον Ιούλιο του 2061.

Κομήτες υπάρχουν άφθονοι και με τηλεσκόπια μπορούμε να παρατηρούμε αρκετούς κάθε χρόνο. Επειδή όμως είναι αντικείμενα που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι ορατά χωρίς αστρονομικό εξοπλισμό, είναι μία μοναδική ευκαιρία να τα παρατηρούμε, ειδικά με τα παιδιά, όταν ξαφνικά εμφανίζονται.

Ο κομήτης θα είναι ορατός και αύριο, στο λυκαυγές. Ξυπνήστε στις 4.30 σε καθαρό ορίζοντα και εντοπίστε ανατολικά την υπέρλαμπρη Αφροδίτη. Μετακινείστε το βλέμμα σας αριστερά της, περίπου τέσσερις παλάμες. Θα δείτε ένα λαμπρό αστέρι, την Αίγα, στον αστερισμό του Ηνιόχου. Ο κομήτης θα είναι αριστερά και κάτω από την Αίγα, κοντά στον ορίζοντα.

Στη φωτογραφία, ο κομήτης Neowise όπως αποθανατίστηκε χτες από το Αστεροσκοπείο Ασέας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

Astrovox

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις