Πώς το νιτρικό αμμώνιο οδήγησε στην θανατηφόρο έκρηξη στη Βηρυτό;



Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο NH4NO3?🤔
Είναι μια χημική ένωση που περιέχει άζωτο Ν υδρογόνο Η και οξυγόνο Οκαι χρησιμοποιείται συνήθως στη γεωργία ως λίπασμα.

👉Τα φυτά🌱 κατά τη φωτοσύνθεση, μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια χρησιμοποιώντας τη χλωροφύλλη.
Το άζωτο είναι ένα βασικό στοιχείο για αυτήν τη διαδικασία και το νιτρικό αμμώνιο είναι ιδιαίτερα καλό, σε σύγκριση με άλλα λιπάσματα, στην παροχή θρεπτικών συστατικών στα φυτά🌻.
👉Είναι επίσης μια εκρηκτική ένωση και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε εργασίες εξόρυξης και κατασκευής που απαιτούν εκρήξεις🧨.
Υπό κανονικές συνθήκες, η χημική ουσία είναι εξαιρετικά σταθερή. Μπορεί να εκραγεί μετά από έκθεση σε ρύπους ή μαζούτ και στη συνέχεια να θερμανθεί, γεγονός που πυροδοτεί μια αλυσίδα αντιδράσεων.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "00 Random Facts Scientists estimate that the Beirut explosion was equal to about three kilotonnes of TNT About the one-fifth of the "Little Boy" atomic bomb dropped on Hiroshima during the Second World War. The blast produced seismic waves equal to a magnitude 4.5 earthquake Rancom Fact"

👉Όταν θερμαίνεται στους 230 βαθμούς Κελσίου, το νιτρικό αμμώνιο αρχίζει να υφίσταται αποσύνθεση. Αλλά με ταχεία θέρμανση ή έκρηξη, μπορεί να συμβεί χημική αντίδραση που μετατρέπει το νιτρικό αμμώνιο σε άζωτο Ν2 και αέριο οξυγόνο Ο2 και υδρατμούς Η2Ο. 
Τα προϊόντα της αντίδρασης είναι ακίνδυνα - βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μας - αλλά η διαδικασία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


"Η ιδέα της δημιουργίας κάθε είδους εκρηκτικών είναι η μεταβαση από μια ένωση υψηλής ενέργειας σε μια χαμηλής ενέργειας και να εκλυθουν τεράστια ποσά ενέργειας ", εξηγεί ο Ian Rae, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Αυτό απαιτεί επίσης αυξημένη πίεση π.χ. περιορισμένος χώρος. Η καύση νιτρικού αμμωνίου σε ανοιχτό χώρο , για παράδειγμα, δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε έκρηξη, δήλωσε ο Rae.

Επιπλέον, κατά την έκρηξη, δεν εξαντλείται όλο το νιτρικό αμμώνιο. Μερικώς αποσυντίθενται αργά δημιουργώντας τοξικά αέρια όπως οξείδια του αζώτου. Αυτά τα αέρια είναι υπεύθυνα για το κόκκινο-καφέ καπνό  που παρατηρήθηκε μετά την έκρηξη της Βηρυτού, δήλωσε ο Rae.

Αφού γίνει η έκρηξη η υγρασία στον αέρα σχημάτισε μια λευκή σφαίρα  γύρω από τη ζώνη έκρηξης.

Ελεύθερη μετάφραση άρθρου από το CNET

Πηγή Δράση Αντίδραση fb




και ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του συναδέλφου Α. Ριζόπουλου στο υλικονετ.

Καλημέρα Τίνα. Πολύ καλό το άρθρο σου. Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει πλέον άρθρα με πληροφορίες και για άλλα σχετικά ατυχήματα

Το μακρινό 1921 στην πόλη Λούντβιχσχαφεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας είχαν εκραγεί 4.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου οδηγώντας στον θάνατο περίπου 500 άτομα, ενώ το 1947 στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καταγραφεί έκρηξη 2.300 τόνων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 581 άνθρωποι και να δημιουργηθεί παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,5 μέτρων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα Σίτι τον Απρίλιο του 1995, την πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχαν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων 108 σάκοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας, βάρους 23 κιλών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών) και να τραυματιστούν πάνω από 680.

Τον Απρίλιο του 2014 εξερράγη στο Ουέστ του Τέξας από νιτρικό αμμώνιο και ένα εργοστάσιο λιπασμάτων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 200. 

233 σημεία στην Ελλάδα με επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις