Η Σεληνιακή Άλως στον ουρανό της Αθήνας



Δειτε τωρα τη Σεληνη, θα δειτε την σεληνιακη αλω. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. 

                                                            Φώτο του Αντρεα Μπονέτι 


Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μέτρα. Τέτοια νέφη είναι τα θυσανοστρώματα (Cirrostratus).
Βγειτε στο μπαλκονι σας και θαυμαστε το φωτοστέφανο της Σελήνης.
Η φωτογραφία είναι από το δικό μου μπαλκόνι τώρα!!
Του ήλιου ο κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας.


Ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό.

Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως. Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Οι παλαιοί ψαράδες έλεγαν ότι από 24 ή 48 ώρες από την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές.

πηγή: https://www.tovima.gr/2020/11/29/science/seliniki-alos-i-entyposiaki-eikona-tou-feggariou-me-to-foteino-stemma/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις