Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνθέτει όσα γνωρίζουμε

Συντάκτης: Γιώργος Καρουζάκης

Τη δημιουργική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, την ηθική διάσταση αυτής της εξέλιξης αλλά και τον φόβο που προκαλεί στους καλλιτέχνες, εξετάζει ο Καναδός σκηνοθέτης και συγγραφέας Kirby Ferguson. Η άποψή του για το θέμα αναπτύσσεται σε ένα από τα βίντεο της δημοφιλούς σειράς που επιμελείται με τον γενικό τίτλο «Everything is a Remix».


Ο ίδιος αναφέρεται νηφάλια την ηθική πλευρά των τεχνολογικών εξελίξεων χωρίς όμως να κινδυνολογεί. Κατανοεί την ανησυχία αρκετών καλλιτεχνών, αφού οι μηχανές μοιάζει να παραβιάζουν την ιερή περιοχή της ανθρώπινης έκφρασης: παράγουν καλλιτεχνικά έργα, γράφουν κείμενα με μεγάλη ευκολία. Δε συμφωνεί με όσους σπεύδουν να προβλέψουν το τέλος του Homo Sapiens όπως το ξέρουμε. Αμφιβάλλει ακόμη για την έλευση της γενικής νοημοσύνης, με την οποία οι μηχανές θα μπορούν να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση και την εμπειρία.



Και επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους των καλλιτεχνών και όσων έχουν πανικοβληθεί από τις καινούργιες δυνατότητες των μηχανών λέγοντας: « Από όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις της ανθρωπότητας, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ηθικά η πιο διφορούμενη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δεν καινοτομεί. Συνθέτει αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Είναι παραγωγική εκ κατασκευής και επινοητική κατά τύχη. Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να δημιουργούν αλλά δεν είναι δημιουργικοί. Για να είσαι δημιουργικός, πρέπει να έχεις κάποια μορφή επίγνωσης, να καταλαβαίνεις αυτό που κάνεις. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλήρη άγνοια για τις εικόνες και τις λέξεις που δημιουργεί. Δεν κατανοεί την ουσία της τέχνης. Δεν μπορεί να νιώσει τη ζωή, πώς είναι να είσαι παιδί, να μεγαλώνεις, να ερωτεύεσαι, να θυμώνεις, να τσακώνεσαι, να συγχωρείς, να γίνεσαι γονιός, να γερνάς, να χάνεις τους γονείς σου, να αρρωσταίνεις, να αντιμετωπίζεις τον θάνατο. Αυτή είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα που συνδέει την τέχνη με τη ζωή και με το συναίσθημα. Η τέχνη είναι η φωνή ενός ατόμου».

Τονίζει ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δε θα σταματήσει, και ότι έχουμε ανάγκη τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων του 21ου αιώνα. Και καταλήγει: «Αποχαιρετούμε τον παλιό κόσμο και μπαίνουμε σε έναν καινούργιο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε αυτόν τον νέο κόσμο όπως είναι, καθήκον μας είναι να τον φτιάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε αυτή η επανάσταση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Προχωράμε, όπως κάνουμε πάντα, προς στο μέλλον με αβεβαιότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, και αυτό το ταξίδι!»

Πηγή: https://aeon.co

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις