O καλοκαιρινός κύκλος μαθημάτων του Mathesis ξεκίνησε



O καλοκαιρινός κύκλος μαθημάτων του Mathesis ξεκίνησε στο https://mathesis.cup.gr, με έξι μαθήματα ιστορίας, εκλαϊκευμένης νομικής επιστήμης, πληροφορικής και μαθηματικών στον δικό σας ρυθμό!
- Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 1: Ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος-21ος αιώνας, Tζελίνα Χαρλαύτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ
- Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων, Tζελίνα Χαρλαύτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ
- Νομική προπαίδεια: Στοιχεία εισαγωγής στο Δίκαιο για κάθε πολίτη, Κωνσταντίνος Α. Ρόκας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ρωξάνη Φράγκου, Πανεπιστήμιο του Groningen
- Εισαγωγή στο Μicrosoft PowerPoint 2021, Στέφανος Βαμβάκος, Επικοινωνιολόγος της επιστήμης, δημιουργός της «Καθημερινής Φυσικής»
- Εισαγωγή στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με Flask, Δημήτρης Αγγελάκης, Προγραμματιστής, τεχνικός υποστήριξης πλατφόρμας Mathesis
-Διαφορικές Εξισώσεις 2: Διαφορικά συστήματα - Μετασχηματισμός Laplace,Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έξι ποιοτικά διαδικτυακά μαθήματα σε επανάληψη, ελεύθερα για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, στο δικό σας πρόγραμμα για όλο το καλοκαίρι! Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ το αντίτιμο για την έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης –για όσους την επιθυμούν και τη δικαιούνται– είναι της τάξης των 20€ (άνεργοι δωρεάν).

Φίλες και φίλοι,

Ο καλοκαιρινός κύκλος μαθημάτων μας ξεκίνησε «στον δικό σας ρυθμό»! Αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε να παρακολουθήσετε έξι αγαπημένα μαθήματα ιστορίας, εκλαϊκευμένης νομικής επιστήμης, πληροφορικής και μαθηματικών, βλέποντας τις διαλέξεις και υποβάλλοντας τα τεστ σε όποιον χρόνο εσείς επιθυμείτε!

Σε αυτόν τον κύκλο θα ταξιδέψουμε μαζί με ναυτικούς, καπετάνιους και πειρατές από το Αιγαίο ως τον Ατλαντικό, για να γνωρίσουμε την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας. Θα εκλαϊκεύσουμε επίσης βασικά θέματα της νομικής επιστήμης, φιλοδοξώντας να μεταφέρουμε με απλά λόγια στον πολίτη απαραίτητες έννοιες του δικαίου, που εκ πρώτης όψεως συχνά φαντάζουν δυσνόητες. Θα μάθουμε ακόμη να φτιάχνουμε σωστές και καλαίσθητες παρουσιάσεις με το Microsoft PowerPoint – εν αναμονή και νέων μαθημάτων για το MS Office. Και αν έχετε μια πρώτη βασική εξοικείωση με τον προγραμματισμό, σας περιμένουμε για να σχεδιάσουμε μαζί τις δικές μας διαδικτυακές εφαρμογές με το Flask. Τέλος, θα μάθουμε να λύνουμε συστήματα διαφορικών εξισώσεων και να εφαρμόζουμε αυτήν την γνώση σε ενδιαφέροντα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Με ευχές για ένα όμορφο, δημιουργικό και λιγότερο βροχερό καλοκαίρι,

Η ομάδα του Mathesis


ΙΣΤ4.1 Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 1: Ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος-21ος αιώνας (Ε)

Το 2019 η ναυτιλία των Ελλήνων με κέντρο τον Πειραιά ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, θέση που κρατάει εδώ και 50 χρόνια. Η εξαιρετική επιτυχία των Ελλήνων στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές των νεότερων χρόνων εντοπίζεται στον 18ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων από τα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου πελάγους μετατράπηκαν στους κύριους μεταφορείς των ευρωπαϊκών θαλασσών τον 19ο αιώνα. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα ανέπτυξαν τον μεγαλύτερο παγκόσμιο στόλο και τους ισχυρότερους εφοπλιστικούς ομίλους πλέοντας σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. Η ναυτιλία αποτέλεσε και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισροής εισοδήματος στη χώρα από το 1830 μέχρι σήμερα. Το μάθημα εξετάζει δύο κεντρικά ερωτήματα: Γιατί μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, μεγαλύτερο από εκείνο της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ιαπωνίας; Και ποια η σχέση της μεγάλης και διεθνούς ναυτιλίας των Ελλήνων με το ελληνικό κράτος;

Διδάσκουσα: Τζελίνα Χαρλαύτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα

ΙΣΤ4.2 Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων (Ε)

Με ποιο τρόπο έφτασε η ναυτιλία των Ελλήνων τους τρεις τελευταίους αιώνες στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου; Το μάθημα ταξιδεύει στις ταραγμένες μεσογειακές θάλασσες του 18ου αιώνα εντοπίζοντας τους Έλληνες καπετάνιους που διεξήγαγαν το νόμιμο θαλάσσιο εμπόριο ανάμεσα στους καταδρομείς, κουρσάρους και πειρατές, μοχλεύοντας τον μύθο και την πραγματικότητα στην ελληνική πειρατεία και στον πόλεμο στη θάλασσα στην Ελληνική Επανάσταση. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αναζητά και καταγράφει τους Έλληνες ναυτικούς στους ελληνικούς ναυτότοπους και τη σημασία της οικογένειας και των γυναικών στις αντρικές επιχειρηματικές κοινότητες. Ακολουθεί τους Έλληνες καπετάνιους στις θαλάσσιες ρότες εν πλω από το Ιόνιο και το Αιγαίο στους ωκεανούς του κόσμου. Αναδεικνύει τα επιχειρηματικά εμποροναυτιλιακά δίκτυα των Ελλήνων και την εξάπλωσή τους διεισδύοντας στην ελληνική επιχειρηματικότητα στη θάλασσα. Εξετάζει πως οι Έλληνες διαμόρφωσαν διεθνείς εμπορικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθιερώνοντας την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης με καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές.

Διδάσκουσα: Τζελίνα Χαρλαύτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα

ΔΙΚ1.1 Νομική προπαίδεια: Στοιχεία εισαγωγής στο Δίκαιο για κάθε πολίτη (Ε)

Το δίκαιο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε έκφανση της ζωής μας. H προϊδέασή μας όμως για αυτό είναι μερική, γεμάτη παρανοήσεις. Η στρεβλή αυτή εικόνα για το δίκαιο και τη λειτουργία του έχει αρνητικές συνέπειες: καθιστά τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους ακόμα πιο ευάλωτους, ενώ συνεπάγεται και την αδυναμία των πολιτών να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στο πώς το δίκαιο γίνεται πράξη, συνθήκη που οδηγεί στην εύκολη απογοήτευση, την παραίτηση και την ιδιώτευση.

Το μάθημα αυτό φιλοδοξεί να συμβάλει στη σταδιακή υπέρβαση των παραπάνω προβλημάτων. Ξεκινώντας με μια προσπάθεια να εξηγηθεί η έννοια του δικαίου ως συστήματος ρύθμισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, θα εστιάσουμε στη συνέχεια στον τρόπο παραγωγής των κανόνων και στον κεντρικό ρόλο του Κράτους σε αυτή τη διαδικασία. Θα παρουσιαστεί ο χωρισμός του δικαίου σε περισσότερους κλάδους, το αντικείμενο αυτών και οι βασικές αρχές τους, η υιοθέτηση κανόνων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μηχανισμοί για την τήρηση των κανόνων δικαίου, η απονομή της δικαιοσύνης και τα εμπόδια που υψώνονται σε αυτήν. Το μάθημα θα κλείσει με το σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ουσιαστικής δικαιοσύνης στα σύγχρονα κράτη.

Διδάσκοντες: Κωνσταντίνος Α. Ρόκας - Ρωξάνη Φράγκου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Πανεπιστήμιο του Groningen
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα

ΨΔ1.1 Εισαγωγή στο Μicrosoft PowerPoint 2021 (Ε)

Το Microsoft PowerPoint είναι το δημοφιλέστερο λογισμικό για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν παρουσιάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως επαγγελματικές παρουσιάσεις, παρουσιάσεις πωλήσεων, ακαδημαϊκά συνέδρια και διαλέξεις, μαθητικές παρουσιάσεις και δημόσιες ομιλίες. Εάν έχετε μια ιδέα που θέλετε να μοιραστείτε με ένα κοινό, το PowerPoint είναι το πρόγραμμα που θα το κάνει εφικτό. Το συγκεκριμένο μάθημα θα σας διδάξει πώς να χρησιμοποιείτε όλες τις κύριες λειτουργίες της πιο πρόσφατης έκδοσης του Microsoft PowerPoint, ώστε να μπορείτε να δημιουργείτε δυναμικές και ταυτόχρονα ελκυστικές παρουσιάσεις.

Διδάσκων: Στέφανος Βαμβάκος, Επικοινωνιολόγος της Επιστήμης, δημιουργός της «Καθημερινής Φυσικής»
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα

ΗΥ3.4 Εισαγωγή στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με Flask (Ε)

Το μάθημα αυτό για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με το Flask απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα κάτι περισσότερο από απλές στατικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Εκμεταλλευόμενοι τις σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου και τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Flask, η γλώσσα Python, οι βάσεις δεδομένων και άλλα πολύ χρήσιμα σύγχρονα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματός μας, θα δημιουργήσουμε μία πλήρως λειτουργική διαδικτυακή εφαρμογή και θα μελετήσουμε όλες τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία της. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε τις δικές μας διαδικτυακές εφαρμογές και να κατανοήσουμε τις τεχνολογίες και τα εργαλεία που κρύβονται πίσω από αυτές.

Διδάσκων: Δημήτρης Αγγελάκης, Προγραμματιστής, Τεχνικός υποστήριξης πλατφόρμας Mathesis
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα

ΜΑΘ2.2 Διαφορικές Εξισώσεις 2: Διαφορικά συστήματα - Μετασχηματισμός Laplace (Ε)

Ζούμε σε έναν κόσμο αλληλεξαρτήσεων. Το πώς μεταβάλλεται με το χρόνο ένα φυσικό μέγεθος, ένας πληθυσμός ψαριών ή η τιμή κάποιου προϊόντος εξαρτάται όχι μόνο από δεδομένους σταθερούς παράγοντες αλλά και από το πώς μεταβάλλονται κάποια άλλα μεγέθη που αλληλοεπηρεάζονται με το πρώτο κ.ο.κ. Τα συστήματα διαφορικών εξισώσεων –όπου οι άγνωστες συναρτήσεις του χρόνου είναι περισσότερες από μια και πρέπει να προσδιοριστούν όλες μαζί και όχι η καθεμία χωριστά- βρίσκονται λοιπόν πολύ κοντύτερα στον πραγματικό κόσμο απ’ ότι οι διαφορικές εξισώσεις με μία άγνωστη συνάρτηση που εξετάσαμε στο πρώτο μέρος του μαθήματος.

Σε τούτο το δεύτερο μέρος, θα μάθουμε πως να λύνουμε συστήματα διαφορικών εξισώσεων και πως να εφαρμόζουμε αυτή την γνώση σε ενδιαφέροντα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Στις παραδοσιακές μεθόδους επίλυσης διαφορικών συστημάτων προστίθεται όμως και ο περίφημος μετασχηματισμός Laplace, ο οποίος βέβαια εφαρμόζεται και για τη λύση διαφορικών εξισώσεων μίας μεταβλητής, οπότε μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως προσθήκη στα εργαλεία που αναπτύξαμε για αυτές.

Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έναρξη: 20/6/2023
Παρακολούθηση στον δικό σας ρυθμό έως 30/9/2023
Εγγραφείτε Τώρα


Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε
Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο —της τάξης των 20€— για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Εάν είστε άνεργος/η, η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ —άμεσης ή έμμεσης— κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το συμβολικό αντίτιμο για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.
Δείτε όλα τα μαθήματα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις