Μπορούμε να αποδείξουμε μόνοι μας ότι η Γη είναι σφαιρική;

 


«Η γνώση πως η Γη είναι σφαιρική αποτελεί κατάκτηση πολλών αιώνων, και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων και επίπονων γνωσιακών διαδικασιών από τις οποίες δεν έλειψαν οι προστριβές. Στην αρχαία Ελλάδα γίνονταν έντονες συζητήσεις μεταξύ των φυσικών φιλοσόφων για το σχήμα της γης, μερικές από τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε στις αναφορές των δοξογράφων (Couprie, 2021). O Αέτιος ο Αντιοχεύς, για παράδειγμα, αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, αστρονόμος και μετεωρολόγος του 2ου μ.Χ. αιώνα, καθώς επίσης και οπαδός των θεωριών του Αριστοτέλη, ασχολήθηκε με τη συστηματική καταγραφή φιλοσοφικών και επιστημονικών θεωριών των προγενέστερων του. Όπως αναφέρει στο κεφάλαιο για την επεξήγηση των εκλείψεων της σελήνης, ο Θαλής, ο Αναξαγόρας, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και οι Στωικοί φιλόσοφοι συμφωνούσαν με τους μαθηματικούς αστρονόμους ότι η Σελήνη προκαλεί (α) μηνιαίες συσκοτίσεις, εφόσον ταξιδεύει μαζί με τον Ήλιο και φωτίζεται από αυτόν, και (β) εκλείψεις που δημιουργούνται από τη σκιά της Γης, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο. Οι πρώτες αναφορές ότι η Γη είναι σφαιρική αποδίδονται σε προσωκρατικούς φιλοσόφους του 6ου-5ου αιώνα π.Χ. Ωστόσο, η πρώτη μελέτη με βάση πιο αυστηρή θεώρηση και στοιχεία παρατηρήσεων έγινε από τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.).» 
Περισσότερα για το βιβλίο: ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ Ένας οδηγός πλοήγησης https://www.cup.gr/book/pseydoepistim... 

Ιωάννης Παπουτσής 

Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τηλεπικοινωνίες (UCL) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ALBA) και διδακτορικό στη δορυφορική τηλεπισκόπηση (ΕΜΠ). Έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά την αξιοποίηση δεδομένων παρατήρησης της Γης και την ανάπτυξη μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και κατανόηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις