Παρατήρηση Του Κομήτη C/2023 P1 (Nishimura)


Ο κομήτης C/2023 P1 (Nishimura) ανακαλύφθηκε στις 12 Αυγούστου 2023 από τον Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο Hideo Nishimura, χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή dslr και φακό 200 χιλιοστών, όταν ο κομήτης βρισκόταν σε απόσταση μιας αστρονομικής μονάδας από τον Ήλιο. Η τροχιά του βελτιώθηκε καθώς βρέθηκαν παλαιότερες εικόνες του κομήτη από το τηλεσκόπιο PanSTARRS και η περίοδος του υπολογίζεται σε 434 έτη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από την Γη (126 εκατομμύρια χιλιόμετρα) αλλά θα βρίσκεται μόλις 15 μοίρες μακριά από τον Ήλιο στον πρωινό ουρανό.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο περιήλιό του, σε απόσταση 33,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου θα είναι ορατός στον απογευματινό ουρανό, μετά την δύση του Ήλιου.

Ο κομήτης στις 7 Σεπτεμβρίου από τον Michael Jäger

Αν και η φωτεινότητα του αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 2, η παρατήρηση του θα είναι δύσκολη λόγω της εγγύτητας του στον Ήλιο. Ο κομήτης εμφανίζει ουρά μήκος 10 μοιρών σύμφωνα με τις τελευταίες φωτογραφίες ερασιτεχνών αστρονόμων.

Ο κομήτης ίσως συνδέεται με την βροχή διαττόντων Σίγμα-Υδρίδες (22 Νοεμβρίου – 18 Ιανουαρίου)

Η εξέλιξη της φωτεινότητας του κομήτη Πηγή


Η θέση του κομήτη τις επόμενες ημέρες

Περισσότερες πληροφορίες για τον κομήτη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις