Το ελικόπτερο της NASA στον Άρη συνεχίζει την έρευνα

H τελευταία και οριστική θέση παρκαρίσματος του Ingenuity στους αμμόλοφους του πλανήτη Άρη

Στις 19 Απριλίου του 2021 το Ingenuity έγινε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε έναν πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το έδαφος του Άρη και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.
Το Ingenuity αποδείχθηκε πραγματικά άτρωτο αφού μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο πετούσε στον Άρη καταγράφοντας συνεχώς μοναδικές εικόνες της επιφάνειας του πλανήτη και ιχνηλατώντας περιοχές που θα πήγαινε να εξερευνήσει το ρόβερ Perseverance το οποίο μετέφερε το drone στον Κόκκινο Πλανήτη. Στην 72η πτήση του το drone δυστυχώς απώλεσε μια από τις έλικες του καθηλώνοντας το στο έδαφος.
Κάπου εκεί όλοι, ακόμη και η NASA, θεώρησαν ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε και μάλιστα έγιναν οι σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Όμως το Ingenuity αποδεικνύεται πραγματικά αθάνατο αφού παρά το γεγονός ότι είναι καθηλωμένο στο έδαφος και εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του Άρη χωρίς να μπορεί πλέον να αποβάλει τη σκόνη του πλανήτη όπως το έκανε πετώντας συνεχίζει να εργάζεται.
Το drone συνεχίζει να καταγράφει εικόνες της επιφάνειας του Άρη από το σημείο στο οποίο βρίσκεται καθηλωμένο οι οποίες μελετώνται από τους ειδικούς αφού αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γεωλογικές διεργασίες στον πλανήτη.
«Η ομάδα συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους υγείας του drone ενώ αυτό συνεχίζει να καταγράφει εικόνες από την επιφάνεια του Άρη. Αν και βλέπουμε κυρίως την άμμο από κάτω μας με την έγχρωμη κάμερα, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν για τις γεωλογικές διεργασίες τραβώντας μια σειρά εικόνων από ένα σημείο για να δουν πώς κινούνται η σκόνη, η άμμος και τα σωματίδια πετρωμάτων ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών του πλανήτη» αναφέρει σε ερώτηση που της τέθηκε από δημοσιογράφους η NASA.

Μένει τώρα να δούμε τι άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει αυτό το εξαιρετικό μηχάνημα που έστειλε η ανθρωπότητα στον Άρη.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1604552/to-peismatariko-drone-tis-nasa-ston-ari-synechizei-na-kanei-ereynes-kathilomeno-sto-edafos/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις