Μήνυμα από το διαστρικό διάστημα με ραδιοπομπό της δεκαετίας του 1970


To Voyager 1 απέχει (σήμερα) από τη Γη περίπου 24,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα

Το Voyager 1 έστειλε μήνυμα με εφεδρικό ραδιοπομπό που παρέμενε αδρανής 43 χρόνια
Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 εκτοξεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και έγινε η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα και εισήλθε στον διαστρικό χώρο. Το δίδυμο διαστημικό σκάφος Voyager 2 που εκτοξεύθηκε 16 ημέρες νωρίτερα από το Voyager 1, μπήκε στον διαστρικό χώρο έξι χρόνια αργότερα, το 2018.

Το Voyager 1 από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024 σταμάτησε να επικοινωνεί με τη Γη προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους μηχανικούς της NASA. Όμως μετά από επίπονες προσπάθειες η επικοινωνία αποκαταστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόσφατα υπήρξε πάλι πρόβλημα επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο, καθώς απενεργοποιήθηκε ο ραδιοπομπός επικοινωνίας που λειτουργεί σε συχνότητες της ζώνης Χ (8-12 GHz). Όμως στις 24 Οκτωβρίου η NASA επανασυνδέθηκε με το διαστημόπλοιο Voyager 1 ενεργοποιώντας τον εφεδρικό ραδιοπομπό που λειτουργεί σε συχνότητες της ζώνης S (2-4 GHz). Αυτός ο ραδιοπομπός είχε να χρησιμοποιηθεί από το 1981!

Η απενεργοποίηση του πομπού φαίνεται να προκλήθηκε από το σύστημα προστασίας σφαλμάτων του διαστημικού σκάφους, το οποίο ανταποκρίνεται αυτόνομα σε διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται. Για παράδειγμα, αν το διαστημικό σκάφος υπερκαταναλώνει ενέργεια, η προστασία θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας απενεργοποιώντας συστήματα που δεν είναι άμεσα απαραίτητα. Όμως, μπορεί να χρειαστούν ημέρες έως εβδομάδες μέχρι να καταφέρει η ομάδα να εντοπίσει το πρόβλημα που πυροδότησε το σύστημα προστασίας από σφάλματα.

H αποστολή οδηγιών στο Voyager 1 από τη NASA είναι μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως μερικές ημέρες. Απαιτούνται σχεδόν 23 ώρες σε μια εντολή για να ταξιδέψει πάνω από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στο διαστημόπλοιο και άλλες 23 ώρες για να επιστρέψει πίσω στη Γη η απάντηση.

Στις 16 Οκτωβρίου, η ομάδα πτήσης έστειλε εντολή να ενεργοποιηθεί ένας από τους θερμαντήρες του διαστημικού σκάφους. Ενώ το Voyager 1, κατά πάσα πιθανότητα, διέθετε αρκετή ισχύ για να λειτουργήσει τη θερμάστρα, η εντολή ενεργοποίησε το σύστημα προστασίας από σφάλματα. Οι τεχνικοί της NASA αντιλήφθηκαν το πρόβλημα όταν το Deep Space Network δεν μπόρεσε να εντοπίσει το σήμα του Voyager 1 στις 18 Οκτωβρίου.

Το διαστημικό σκάφος επικοινωνεί με τη Γη χρησιμοποιώντας τον ραδιοπομπό ζώνης X. Οι τεχνικοί υπέθεσαν σωστά ότι το σύστημα προστασίας από σφάλματα είχε μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο ο πομπός εξέπεμπε δεδομένα προς την Γη. Αυτή η λειτουργία απαιτεί λιγότερη ενέργεια από το διαστημόπλοιο, αλλά ταυτόχρονα εξασθενεί το σήμα της ζώνης X που ανιχνεύει το Deep Space Network.

Στη συνέχεια, στις 19 Οκτωβρίου, η επικοινωνία φάνηκε να έχει σταματήσει εντελώς. Η ομάδα πτήσης υποψιάστηκε ότι το σύστημα προστασίας σφαλμάτων του Voyager 1 ενεργοποιήθηκε άλλες δύο φορές και ότι απενεργοποίησε τον πομπό της ζώνης X και χησιμοποιούσε έναν δεύτερο ραδιοπομπό που εκπέμπει σε συχνότητες της ζώνης S, δεδομένου ότι ο ραδιοπομπός αυτός καταναλώνει λιγότερη ισχύ. Η τελευταία φορά που τον χρησιμοποίησε το Voyager 1 ήταν το 1981. Οι τεχνικοί της NASA δεν ήταν σίγουροι ότι η ζώνη S θα μπορούσε να ανιχνευθεί στη Γη λόγω της απόστασης του διαστημικού σκάφους, αλλά οι μηχανικοί του Deep Space Network κατάφεραν να το βρουν.

Η NASA προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι συνέβη και να επαναφέρουν το Voyager 1 στην κανονική λειτουργία του.

Τα Voyagers 1 και 2 ταξιδεύουν πάνω από 47 χρόνια και είναι τα μόνα διαστημόπλοια που κινούνται στον διαστρικό χώρο. Η προχωρημένη ηλικία τους σημαίνει αύξηση της συχνότητας και της πολυπλοκότητας των τεχνικών προβλημάτων, αλλά και νέων προκλήσεων για την ειστημονική ομάδα της αποστολής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή Voyager, πατήστε ΕΔΩ: https://science.nasa.gov/mission/voyager

πηγή: https://blogs.nasa.gov/voyager/2024/10/28/after-pause-nasas-voyager-1-communicating-with-mission-team/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις