Πείραμα: Το κοπάδι ήρθε στο σαλόνι σας!

Ωχ ακούω κατσικάκια!!

αν θέλετε να βρεθείτε για λίγο βοσκός στην εξοχή  . . .


Υλικά 

κουτάλομαχαιροπίρουνα
σπάγκος


Βήματα

1. Δένουμε τα κουταλομαχαιροπίρουνα με τον σπάγκο. Φροντίζουμε να έχουν τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε όταν τα κουνάμε να χτυπούν .
2. Τοποθετούμε τα άκρα του σπάγκου στα αφτιά μας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. Τι ακούμε;

Ο ήχος που ακούγεται μας θυμίζει κοπάδι από πρόβατα ή καμπάνες εκκλησίας. Εξαρτάται από το είδος των μαχαιροπίρουνων και το μέγεθός τους. Είναι ένα εντυπωσιακό πείραμα αν και δεν του φαίνεται και πολύ απλό στην εκτέλεσή του. Καλή διασκέδαση!

και λίγη περισσότερη φυσική . . .

Ο ήχος που παράγεται από την κρούση των κουταλιών μεταφέρεται μέσα από το σκοινί στα αφτιά μας. Επειδή ο ήχος στα στερεά ταξιδεύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα , ακούμε τον ήχο πολύ δυνατό και μας θυμίζει καμπάνες εκκλησίας ή κοπάδι από πρόβατα.
 Για τη μετάδοση των κυμάτων είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου υλικού μέσου μεταξύ πομπού και δέκτη. Το μέσο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατάσταση υλής - στερεό, υγρό, αέριο ή πλάσμα - καθώς ο ήχος δεν διαδίδεται στο απόλυτο κενό. Όταν, εξαιτίας κάποιου ερεθίσματος, δημιουργηθεί μια μορφή διατάραξης στο υλικό μέσο, τότε τα μετατοπισμένα μόρια ύλης ασκούν δυνάμεις στα γειτονικά μόρια, αναγκάζοντάς τα να έλθουν εκτός θέσης ισορροπίας. Με αυτό τον τρόπο η διατάραξη ταξιδεύει στο μέσο - το φαινόμενο ονομάζεται διάδοση.
 Στον αέρα, και υπό κανονικές συνθήκες, η ταχύτητα του ήχου υπολογίζεται στα 331.5 μέτρα το δευτερόλεπτο (1087 πόδια το δευτερόλεπτο) (Bachus, 1977, σ.43). Η ταχύτητα επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, είναι ανεξάρτητη της συχνότητας ταλάντωσης και, εντός πλαισίων, ανεξάρτητη της έντασης. Ο παρακάτω πίνακας (Bachus, 1977, σ.44) περιέχει μετρήσεις της ταχύτητας του ήχου για ορισμένα υλικά μέσα:

Όνομα Ύλης Θερμοκρασία (C) Ταχύτητα (μ/δευτ.)
Αέρας 0 331.5
Αέρας 20 344
Υδρογόνο 0 1270
Διοξείδιο του Άνθρακα 0 258
Νερό 15 1437
Χάλυβας - 5000
Ήλιο 20 927
Υδρατμοί 35 402


Διάρκεια πειράματος: 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Εφαρμογή: Φυσική Ε' Δημοτικού Ήχος  Φυσική Β' Γυμνασίου Ήχος
Κείμενο- φωτογραφίες: Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας: Wikipedia

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις