Το τέλος της υπερσυμμετρίας;
Τα περιθώρια για τη θεωρία της υπερσυμμετρίας στενεύουν πλέον ασφυκτικά καθώς τα πειράματα που διεξάγονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στη Γενεύη δεν έχουν ανιχνεύσει ως τώρα κανένα σημείο … ζωής της.
Η μέχρι τώρα άκαρπη αναζήτηση δειγμάτων ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς και των άλλων υπερσυμμετρικών σωματιδίων ενδέχεται να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στη συγκεκριμένη θεωρία η οποία, αν και πειραματικά αναπόδεικτη, πρόσφερε ως τώρα την απάντηση σε θεμελιώδη κενά της Φυσικής.
Όταν τα πειράματα στον LHC ξεκινούσαν, η επιστημονική κοινότητα είχε δώσει στην πολυπόθητη απόδειξη προθεσμία ως το 2012. Ήδη ωστόσο κάποιοι σκεπτικιστές _ και όχι μόνο _ αρχίζουν να μιλούν για το τέλος μιας πραγματικά ωραίας θεωρίας.
Η υπερσυμμετρία προβλέπει την ύπαρξη μυστηριωδών υπέρ-συνεταίρων |
Σε πολύ δύσκολη θέση
Η απλούστερη εκδοχή της θεωρίας, η οποία διατυπώθηκε πριν από δυο δεκαετίες, προβλέπει ότι εκτός από τα γνωστά υποατομικά σωματίδια υπάρχουν παρόμοια «υπερσωματίδια» με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πείραμα Beauty είχε ως στόχο την έμμεση απόδειξή της μέσω της ανίχνευσης μεταβολών στην κατάρρευση των μεσονίων β οι οποίες θα μαρτυρούσαν τη ύπαρξη των υπερσυμμετρικών σωματιδίων.
Οι μεταβολές αυτές δεν ανιχνεύθηκαν και το γεγονός, σε συνδυασμό με την αποτυχία των δυο άλλων βασικών πειραμάτων του LHC να εντοπίσουν άμεσα τα υπερσωματίδια, δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πράγματα για την υπερσυμμετρία..
«Υπερθάνατος» ή κενά στην κατανόηση;
«Το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ως τώρα κανένα στοιχείο μας λέει είτε ότι υπάρχουν κενά στην κατανόησή μας ή ότι η υπερσυμμετρία είναι λίγο διαφορετική από ό,τι νομίζαμε ή ενδεχομένως και ότι δεν υπάρχει καθόλου» δήλωσε στο BBC ο Τζόρνταν Νας του Imperial College, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα πειράματα.
Από την πλευρά του ο Τζόζεφ Λύκεν του εργαστηρίου Fermilab του Σικάγου _ όπου κατά σύμπτωση αυτές τις ημέρες διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο των θεωρητικών της υπερσυμμετρίας _ δήλωσε απογοητευμένος. «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στις συζητήσεις μας» είπε. «Είναι μια όμορφη ιδέα. Εξηγεί τη σκοτεινή ύλη, εξηγεί το μποζόνιο Χιγκς, εξηγεί ορισμένες πλευρές της Κοσμολογίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι είναι σωστή. Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή και να βρούμε μια νέα κατεύθυνση».
Συγκρούσεις ιόντων στο εσωτερικό του LHC θα έπρεπε να είχαν βρει κάποια στοιχεία της υπερσυμμετρίας μέχρι σήμερα |
Πηγή: Βήμα Science BBC Science
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου