Διαγωνισμός για το «ρομπότ των 10 δολαρίων» στην Αφρική
A student programs a LEGO Mindstorms robot during a class at Ashesi University in Ghana. |
Ο διαγωνισμός οργανώνεται από το African Robotics Network (AFRON), μία οργάνωση με σκοπό την «έλευση» των ρομπότ στην Αφρική, όχι για βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά για βελτίωση της παιδείας. Πρωτεργάτες είναι οι καθηγητές Κεν Γκόλντμπεργκ, του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, και Αγιορκόρ Κόρσα, του Ashesi University College και πτυχιούχο του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Carnegie Mellon.
Η όλη ιδέα προέκυψε σε ένα ταξίδι του Γκόλντμπεργκ στην Γκάνα, όταν είδε φοιτητές της Κόρσα να κάνουν εργασίες χρησιμοποιώντας σετ Mindstorms της Lego, τα οποία, μετά το πέρας των εργασιών τους, πακετάριζαν και έστελναν σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η κεντρική ιδέα είναι να μειωθεί το κόστος ενός τέτοιου «εργαλείου» σε ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να μπορεί να βρεθεί σε μεγάλους αριθμούς στα σχολεία της αφρικανικής ηπείρου, προκειμένου να βοηθήσει στην βελτίωση της διδασκαλίας μαθημάτων μηχανολογίας και προγραμματισμού. Τα σχέδια τα οποία θα επιλεγούν πρέπει να χρησιμοποιούν ανοικτό λογισμικό (για να συνεχίσει το κόστος να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα).
Η ελπίδα των Κόρσα και Γκόλντμπεργκ είναι τα σχέδια αυτά και τα λογισμικά τους να εμπνεύσουν εκπαιδευτικούς και μη σε όλη την ήπειρο ώστε να αρχίσουν να γράφουν κώδικα πάνω στο αντικείμενο και συνάμα να αρχίσουν να κινούνται σε παρόμοια πλαίσια, αναζητώντας οικονομικούς και πρωτοποριακούς τρόπους βελτίωσης της εκπαίδευσης, δίνοντας στα σχολεία της Αφρικής «εργαλεία» που θα ανοίξουν τον δρόμο για μία νέα εποχή στα εκπαιδευτικά συστήματα της ηπείρου.
Βασικοί όροι για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό (ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλους) είναι: το ρομπότ να είναι πραγματικό (δηλαδή όχι κάποιο μοντέλο/ εξομοίωση σε υπολογιστή) και κατασκευασμένο από υλικά που είναι εύκολο να βρεθούν, να μπορεί να δεχτεί προγραμματισμό, να διαθέτει τουλάχιστον έναν αισθητήρα και το συνολικό κόστος κατασκευής του πρωτοτύπου να μην έχει υπερβεί τα 100 δολάρια.
Οι νικητές θα είναι εννέα: πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο σε κάθε μια από τρεις κατηγορίες ρομπότ, και σε όλες περιπτώσεις το βραβείο (100, 250 και 500 δολάρια) θα συνοδεύεται από έναν υπολογιστή Raspberry Pi, γνωστό και ως «υπολογιστή των 35 δολαρίων».
Πηγή: Ναυτεμπορική
http://www.euron.org/
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-hardware/african-robotics-network
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου