Νέα γενιά κομπιούτερ με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα USB στικ!

Αν η επανάσταση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έγινε πραγματικότητα χάρις σε μία γενιά εξαρτημάτων (όπως επεξεργαστές, κάρτες γραφικών και μνήμες) τα οποία έχουν μικρές διαστάσεις και ικανοποιητικές επιδόσεις, γιατί τα ίδια εξαρτήματα να μην αξιοποιηθούν για την κατασκευή ενός «υπολογιστή τσέπης», το οποίο θα έχει κανείς συνεχώς μαζί του; Αυτή είναι η λογική πίσω από τα Android mini PC (γνωστά και σαν Android HDMI stick), μία καινούργια κατηγορία κομπιούτερ που, αν και το μέγεθός τους είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα USB στικ, προσφέρουν τις βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσει κανείς μία τέτοια συσκευή στην υποδοχή HDMI οποιασδήποτε οθόνης και να συνδέσει ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι – στην πλειονότητά τους οι συσκευές βασίζονται στην έκδοση Android 4.0 του λειτουργικού της Google, το οποίο υποστηρίζει τη χρήση mouse και πληκτρολογίου.

Τότε, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android mini PC μεταξύ άλλων για να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει έγγραφα ή άλλα αρχεία, να συνδεθεί σε δίκτυα Wi-Fi για να «σερφάρει», ακόμη και για να παίξει βιντεογκέιμ. Μάλιστα, οι περισσότεροι «υπολογιστές τσέπης» κοστίζουν λιγότερο από 70 ευρώ, ένας λόγος που εξηγεί γιατί τα Android mini PC γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, εκτός από φορητό κομπιούτερ, ένα Android mini PC μπορεί επίσης να συνδεθεί και σε τηλεόραση για να τη μετατρέψει σε «έξυπνη» συσκευή.

Τις δύο αυτές λειτουργίες επιτελεί το iPPea TV της εταιρείας iPPea Inc., το οποίο πωλείται στις ΗΠΑ 40 δολάρια, ενώ αν κανείς το παραγγείλει από την Ελλάδα από σάιτ σαν το aliexpress. com, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 12 δολάρια για μεταφορικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, το mini PC της είναι μικρότερο από τις ανταγωνιστικές συσκευές, και ενσωματώνει έναν μονοπύρηνο επεξεργαστή 1,2 GHz, μνήμη RAM 512 ΜΒ και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 2 GB, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί έως και 32 GB, με τη χρήση μιας κάρτας microSD.

Μνήμη RAM ίδιας χωρητικότητας, αλλά λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή, χρονισμένο στο 1 GHz, έχει το CX-01 της κινεζικής εταιρείας Neutral, το οποίο πάντως μπορεί κι αυτό να αναπαράγει βίντεο 1080p. Στα θετικά του συγκεκριμένου mini PC συγκαταλέγεται το κόστος του, το οποίο δεν ξεπερνά τα 41 ευρώ και αν η παραγγελία γίνει από κάποιο κινεζικό ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το PandaWill, αποστέλλεται στην Ελλάδα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Στα αρνητικά, ότι δεν διαθέτει υποδοχή για κάρτες microSD, κάτι που σημαίνει ότι για να μεταφέρει κανείς μαζί με τη συσκευή τα αρχεία, τις φωτογραφίες και τις ταινίες του, θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στον εσωτερικό αποθηκευτικό της συσκευής, η χωρητικότητα του οποίου είναι 4 GB. Με την τιμή του στα 80 ευρώ, το MK 802 ΙΙ της βρετανικής Rikomagic θεωρείται ένα από τα πληρέστερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, αφού είναι από τους ελάχιστους «υπολογιστές τσέπης» που παρέχει απευθείας πρόσβαση στο Google Play, το online κατάστημα της Google με εφαρμογές για το λειτουργικό Android. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε άλλα online καταστήματα για εφαρμογές, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες συσκευές. Επιπλέον, το MK 802 ΙΙ έχει ενσωματωμένες 2 θύρες mini USB και 1 θύρα USB κανονικού μεγέθους, όπως και επεξεργαστή 1 GHz και μνήμη RAM 1 GB.

Χωρίς να προσφέρει πρόσβαση στο Google Play, το Androstick της κινεζικής Kimdecent είχε τόσο μεγάλη δημοφιλία που έχει πλέον εξαντληθεί από σάιτ σαν το aliexpress. com, αν και κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου. Εξάλλου, η αυξανόμενη απήχηση των mini PC φαίνεται και από το γεγονός ότι και εταιρείες-κολοσσοί αρχίζουν να κυκλοφορούν «υπολογιστές τσέπης» – όπως η ιαπωνική Onkyo, η οποία πριν από λίγες ημέρες λάνσαρε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το NT-A1, μία συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο Google Play.

Android media player

Παράλληλα με τους «υπολογιστές τσέπης» που έχουν διαστάσεις όσο ένα USB στικ, τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο εμπόριο και μεγαλύτερες συσκευές που βασίζονται πάλι στο Android και, λόγω μεγέθους, προορίζονται για τις τηλεοράσεις που διαθέτουν θύρα HDMI, ώστε να τις «προικίσουν» με όλες σχεδόν τις δυνατότητες ενός smartphone, εκτός από τις… τηλεφωνικές κλήσεις. Ορισμένες τέτοιες συσκευές, οι οποίες ονομάζονται Android media player, πωλούνται μάλιστα ήδη στην ελληνική αγορά. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Smartbox 100 της ελληνικής Crypto, το οποίο στοιχίζει 125 ευρώ και έχει επεξεργαστή χρονισμένο στα 800 MHz και μνήμη RAM 512 MB, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή βίντεο Full HD και άνετο σερφάρισμα – το Smartbox διαθέτει επίσης θύρα Ethernet για να συνδέεται και ενσύρματα στο Ιντερνετ, όπως επίσης και δύο θύρες USB για να προστεθεί πληκτρολόγιο, ποντίκι ή κάποιο άλλο περιφερειακό. Το σημαντικότερο μειονέκτημά του είναι ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο Google Play, αν και σε άλλα καταστήματα εφαρμογών για το Android, o χρήστης θα μπορέσει να βρει εκατοντάδες χιλιάδες προγράμματα για τη συσκευή του. Πάντως, το Media Droid Engage HQ της Media-Tech, που κοστίζει περίπου 140 ευρώ, δίνει πρόσβαση στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών της Google – έχοντας, κατά τα άλλα παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές με το Smartbox. Επίσης, και για τα δύο μηχανήματα πωλούνται αποκωδικοποιητές MPEG 4, για τη λήψη ψηφιακών καναλιών, ενώ έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές για την εγγραφή του τηλεοπτικού προγράμματος.

Πηγή: Καθημερινή 
http://www.engadget.com/2012/06/07/mk802-android-4-0-mini-pc-hands-on-impressions/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις