Αποδοτικότερο, καλύτερο φως από πλαστικό λαμπτήρα;

Οι νέοι λαμπτήρες είναι κατασκευασμένοι από τρεις στρώσεις εύπλαστου πολυμερούς που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή και οποιοδήποτε χρώμα, οι οποίοι αναμείχθηκαν με μια μικρή ποσότητα νανοϋλικών που εκπέμπουν φως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως FIPEL. (Στη φωτογραφία ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάρολ με τον πτυχιούχο φοιτητή Γκρέγκ Σμίθ. Πηγή: Wake Forest University)

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα νέο τύπο λαμπτήρα από πλαστικό που, όπως υποστηρίζουν, είναι το ίδιο αποδοτικός με τους LED, ενώ το φως που αναδίδει είναι απαλότερο. Πιστεύουν μάλιστα ότι η εφεύρεσή τους έχει τις προδιαγραφές να αντικαταστήσει τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL).


«Ο κόσμος συχνά διαμαρτύρεται ότι οι λαμπτήρες φθορισμού τον ενοχλούν στα μάτια, ενώ το βουητό από τους σωλήνες ενοχλούν όποιον κάθεται σε ένα γραφείο ακριβώς από κάτω», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας που ανέπτυξε το λαμπτήρα. «Τα νέα φώτα που δημιουργήσαμε μπορούν να λύσουν και τα δύο αυτά προβλήματα και ακόμη περισσότερα».

Οι νέοι λαμπτήρες είναι κατασκευασμένοι από τρεις στρώσεις εύπλαστου πολυμερούς που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή και οποιοδήποτε χρώμα, οι οποίοι αναμείχθηκαν με μια μικρή ποσότητα νανοϋλικών που εκπέμπουν φως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως FIPEL (ηλεκτροφωταύγεια πολυμερούς προκαλούμενη στο πεδίο).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η λύση που προτείνουν προσφέρει τουλάχιστον διπλάσια αποδοτικότητα σε σχέση με τους λαμπτήρες οικονομίας και ανάλογη με αυτήν των LED. Καθώς είναι πλαστική ωστόσο, δεν κινδυνεύει να σπάσει, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο, δεν υπερθερμαίνεται ούτε εκπέμπει το ψυχρό φως των LED. Όσο για τη διάρκειά τους, ο ίδιος ο Κάρολ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο πλαστικό λαμπτήρα εδώ και δέκα χρόνια.

«Εάν θέλετε γαλάζια φώτα, οι ντίσκο θα παραμείνουν δημοφιλείς», λέει χαριτολογώντας ο καθηγητής. «Θέλετε όμως ένα φως με φάσμα τέτοιο που να είναι ευχάριστο στο εσωτερικό ενός κτιρίου. Θέλετε μια λάμπα που δεν θα σπάσει απελευθερώνοντας υλικά επικίνδυνα εάν είναι τα παιδιά σας παρόντα».

Οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ήδη η ομάδα του Κάρολ έχει κατασκευάσει μεγάλης κλίμακας FIPEL, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το φωτισμό σπιτιών και γραφείων και, μελλοντικά, να χρησιμοποιηθούν σε βιτρίνες ή φωτεινές επιγραφές.

Τουλάχιστον μία εταιρεία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να κατασκευάσει τους πρώτους τέτοιους λαμπτήρες, οι οποίοι ενδέχεται να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων ακόμη και μέσα στο 2013.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις