Αποδοτικότερο μεταφερόμενο αντιδραστήρα σχεδιάζει μαθητής

O 18χρονος πλέον Τέιλορ Ουίλσον επιστρέφει ανακοινώνοντας, από το βήμα εκδήλωσης του TED στην Καλιφόρνια, τα σχέδιά του για την κατασκευή αποδοτικότερων, μεταφερόμενων αντιδραστήρων, με τους οποίους φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της πυρηνικής βιομηχανίας.
Στα 14 του, ο Τέιλορ Ουίλσον έγινε ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που κατασκεύασε – στο γκαράζ του σπιτιού του – έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης. Χάρη στο επίτευγμά του απέσπασε βραβεία και μπήκε στο «στόχαστρο» αμερικανικών υπουργείων και εταιρειών.

Τώρα, στην ηλικία των 18 και πριν πάρει στα χέρια του το απολυτήριο λυκείου, ο Ουίλσον επιστρέφει ανακοινώνοντας, από το βήμα εκδήλωσης του TED στην Καλιφόρνια, τα σχέδιά του για την κατασκευή αποδοτικότερων, μεταφερόμενων αντιδραστήρων, με τους οποίους φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της πυρηνικής βιομηχανίας.
Ο νεαρός παρουσίασε το σχέδιο ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR), ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου και να τοποθετηθεί οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα διαστημικό σκάφος για να τροφοδοτεί έναν άλλο πλανήτη, κατά τον ίδιο. Εκτός από το πλεονέκτημα του μεγέθους, ένας τέτοιος αντιδραστήρας είναι αποδοτικότερος από τους υπάρχοντες, υποστήριξε ο Ουίλσον.
Hot House: Taylor set up a nuclear laboratory in the family garage. Occasionally he uses it to process uranium ore into yellowcake.  Bryce Duffy

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του, διευκρίνισε ότι ένας τέτοιος SMR θα μπορούσε να κατασκευαστεί με τη χρήση εξοπλισμού και ανταλλακτικών από παροπλισμένους ψυχροπολεμικούς αντιδραστήρες, χωρίς να απαιτεί νερό, πετυχαίνοντας 10-15% μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η ισχύς του θα φθάνει τα 50-100MW, τροφοδοτώντας έως και 100.000 σπίτια, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.
Ο SMR του Ουίλσον είναι σχεδιασμένος για να τοποθετηθεί τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτι που τον καθιστά ασφαλέστερο απέναντι π.χ. σε τρομοκρατικές απειλές. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις συμβατικές πυρηνικές μονάδες που λειτουργούν για 18 μήνες και στη συνέχεια χρειάζονται ανεφοδιασμό με καύσιμα, ο νέος αντιδραστήρας λειτουργεί συνεχόμενα για 30 χρόνια και στη συνέχεια μπορεί να «σφραγιστεί» για πάντα.
Standout Taylor Wilson moved to suburban Reno with his parents, Kenneth and Tiffany, and his brother Joey to attend Davidson Academy, a school for gifted students. Bryce Duffy

«Στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα, όλοι έπρεπε να επαναξιολογήσουν την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο νεαρός στο ακροατήριό του. «Όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω έναν αντιδραστήρα, ήξερα ότι έπρεπε να είναι παθητικός και εγγενώς ασφαλής.»
Προς το παρόν, ο αντιδραστήρας αυτός δεν είναι παρά ένα... διάγραμμα. Μετά την αποφοίτησή του, ωστόσο, ο Ουίλσον σχεδιάζει να ιδρύσει μια εταιρεία, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να υλοποιήσει το σχέδιό του. Επιπλέον, αναπτύσσει μεταξύ άλλων μία συσκευή που ανιχνεύει λαθραίο πλουτώνιο και πυρηνικά όπλα, καθώς και μία τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης για τον εντοπισμό εκρηκτικών με βάση το άζωτο σε δέματα και αποσκευές.
           


Πηγή: Ναυτεμπορική
https://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_Wilson
 http://www.cbsnews.com/8301-18563_162-57407372/teenage-physics-wonder-turns-to-nuclear-safety?tag=currentVideoInfo;videoMetaInfo
 http://www.popsci.com/science/article/2012-02/boy-who-played-fusion?page=all

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις