Συνεργασία CERN και ESA

Δύο από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα υπέγραψαν σήμερα μία συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι γενικοί διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) Ρολφ Χόιερ και Ζαν-Ζακ Ντορντέν αντίστοιχα, υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας σε μία ειδική τελετή στη Γενεύη.
To γεγονός πως η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 60 χρόνια λειτουργίας του CERN και μισό αιώνα ζωής για την ΕSA, επέτρεψε και μία ιστορική αναδρομή με κοινό πλαίσιο αναφοράς τον Ιταλό φυσικό Εντοάρντο Αμάλντι που θεωρείται ο πατέρας των δύο οργανισμών.
Ο Αμάλντι, πιστός στο όραμα για την ελεύθερη φύση της επιστήμης και τις δυνατότητες της διεθνούς συνεργασίας, είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση του CERN τη δεκαετία του ’50, ενώ λίγο αργότερα σε συνεργασία με το Γάλλο φυσικό Πιερ Ογκέρ έπεισαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα οφέλη της διαστημικής έρευνας, μια κίνηση που οδήγησε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ESRO), πρόδρομου της ESA.
Το όραμά του μάλιστα είχε περιγράψει ο Αμάλντι σε ένα ιστορικό γράμμα, αντίγραφο του οποίου έστειλε η ESA στο διάστημα με την αποστολή ATV-003 – Edoardo Amaldi, η οποία ανεφοδίασε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2012.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρουσιάστηκε στους υπευθύνους του CERN το γράμμα αυτό, με μία εκτενή αναφορά στην ιδεολογία που συνεχίζει αποτελεί την κινητήρια δύναμη στους δύο θεσμούς.
«Η ESA και το CERN είναι τα παιδιά οραματιστών όπως ο Αμάλντι, κάτι που δείχνει πως όταν μοιραζόμαστε τις προκλήσεις και ενώνουμε τις δυνάμεις μας η Ευρώπη βρίσκεται στην αιχμή της προόδου, της καινοτομίας και της ανάπτυξης», δήλωσε σχετικά ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν.
«Οι δύο οργανισμοί έχουν κοινές ρίζες και μεγάλη ιστορία έρευνας στα πεδία τους. Η νέα συμφωνία θα εμπλουτίσει τη συνέργεια της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και των υποδομών μας», συμπλήρωσε ο Ρολφ Χόιερ.
Οι τομείς που οι δύο οργανισμοί ενδιαφέρονται από κοινού είναι η ανάπτυξη και η μελέτη νέων υλικών με εφαρμογές σε ακραίες συνθήκες, η τεχνολογία μικρο-συστημάτων και οι εφαρμογές που μπορεί να έχουν σε συστήματα αισθητήρων μικρής κλίμακας, όπως επίσης και οι δοκιμές ανιχνευτών μεγάλης ακρίβειας που χρησιμοποιούνται σε πειράματα στο CERN αλλά και στο διάστημα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις