Stephen Hawking: Θα σκεφτόμουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Συγκλονίζουν οι δηλώσεις του καθηγητή αστροφυσικής, Στίβεν Χόκινγκ, ενός εκ των εξυπνότερων ανθρώπων του πλανήτη. Ο μεγάλος καθηγητής, είπε ότι θα σκεφτόταν ακόμη και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σε περίπτωση που ένιωθε ότι γινόταν βάρος στους αγαπημένους του!
Ο πολυβραβευμένος επιστήμονας, ο οποίος είναι παράλυτος εξαιτίας ασθένειας που χτυπάει το νευρικό σύστημα, είναι φανατικός υποστηρικτής του δικαιώματος των ανθρώπων στο θάνατο.
Ο 73χρονος καθηγητής αστροφυσικής παραδέχτηκε ότι θα το έκανε κι ο ίδιος, σε περίπτωση που θα πονούσε πολύ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το να αρνηθεί κανείς σε ασθενή, στο τελευταίο στάδιο μίας αρρώστιας, το δικαίωμα να πεθάνει, είναι η «απόλυτη αναξιοπρέπεια».
Σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Χόκινγκ τόνισε: «Θα σκεφτόμουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία μόνο αν πονούσα πάρα πολύ και ένιωθα ότι δεν μπορούσα πια να συνεισφέρω και είχα απλώς γίνει βάρος για τους γύρω μου».Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει κανέναν ακόμη σκοπό να αποχωρήσει από αυτόν τον κόσμο λέγοντας «κάηκα αν είναι να πεθάνω πριν καταφέρω να εξηγήσω το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος».
Ο καθηγητής Χόκινγκ πάσχει από μία σπάνια ασθένεια του νευρικού συστήματος που με το πέρασμα των δεκαετιών τον έχει παραλύσει σταδιακά. Συχνά δηλώνει ότι του έλειψε που δεν μπορούσε να παίξει με τα παιδιά του όταν ήταν μικρά, ενώ έχει πει ότι η ασθένειά του τον έχει κάνει να νιώσει πολύ απομονωμένος. Όπως εξήγησε, συχνά οι άνθρωποι φοβούνται να τον πλησιάσουν, λόγω της κατάστασής του ή φοβούνται να του μιλήσουν περιμένοντας να γράψει μία απάντηση.
«Είμαι ντροπαλός και κουρασμένος κάποιες φορές. Δυσκολεύομαι να μιλήσω σε ανθρώπους που δε γνωρίζω», είπε ο καθηγητής.
Στην εκπομπή μίλησε και για τις δυσκολίες του να είναι γονιός και να υποφέρεις από αυτή την ασθένεια. Εκτός του ότι δεν μπορούσε να παίξει με τα παιδιά του, πολλά είναι ακόμη τα πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει. Ούτε καν να κολυμπήσει μαζί τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, κάνει λόγο για αυτοκτονία. Το 2014, πάλι σε συνέντευξή του στο BBC, είχε αποκαλύψει ότι είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή του έπειτα από μία τραχειοστομία στην οποία είχε υποβληθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω κρατώντας την αναπνοή μου. Τα αναπνευστικά αντανακλαστικά όμως ήταν πολύ ισχυρά», είχε υποστηρίξει τότε.
Ο Χόκινγκ ανήκει στους υπέρμαχους του αξιοπρεπούς θανάτου και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Πολλές φορές έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση του τονίζοντας ότι όσοι αφουγκράζονται την επιθυμία των ασθενών να πεθάνουν και τους βοηθούν να απαλλαγούν από μία μη αναστρέψιμη επώδυνη κατάσταση δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά.
Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, ο Χόκινγκ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφής η επιθυμία του ασθενούς να πεθάνει. Και παραθέτει πάντα ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία. Το 1985, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω επιπλοκών μίας πνευμονίας. Η πρώην σύζυγός του Τζέιν δεν είχε δώσει τότε τη συγκατάθεση της για την αποσύνδεσή του από το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Ο Χόκινγκ όχι απλώς συνήλθε, αλλά λίγο αργότερα μπόρεσε να ολοκληρώσει τη «Σύντομη ιστορία του χρόνου», ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, το οποίο όμως τον έκανε βασιλιά της λίστας των μπεστ-σέλερ. Ολόκληρη η συνέντευξη του Στήβεν Χόκινγκ θα μεταδοθεί από το BBC στις 15 Ιουνίου και σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 2 παιδιά του, η 45χρονη Λούσι και ο 36χρονος Τιμ, καθώς και πολλοί φοιτητές του σπουδαίου αστροφυσικού, από το Cambridge.
Όταν διαγνώστηκε στα 21 του με την ασθένεια Lou Gehrig, οι γιατροί του έδιναν 2 χρόνια ζωής, ενώ μόνο το 5% των ανθρώπων με αυτή την αρρώστια ζουν πάνω από μία δεκαετία μετά τη διάγνωση. Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι σήμερα 73 χρονών
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου