Γεωμετρία και Σινεμά

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο πράγμα που παρατηρεί ένας θεατής παρακολουθώντας μια ταινία ή μια σειρά κινουμένων σχεδίων είναι οι κύκλοι, τα τρίγωνα ή τα τετράγωνα που εμφανίζονται με διάφορους τρόπους στην οθόνη. Κι όμως, είναι αποδεδειγμένο ότι η Γεωμετρία, η χρήση συγκεκριμένων σχημάτων στον κινηματογράφο, επηρεάζει, υποβάλλει και καθοδηγεί τα συναισθήματα των θεατών.
Το σχήμα του κύκλου, για παράδειγμα, προκαλεί ήπια συναισθήματα, τα τρίγωνα είναι συνδεδεμένα με το κακό, ενώ τα τετράγωνα εντείνουν τη βαρεμάρα. Οι δημιουργοί των ταινιών γνωρίζουν την επίδραση των γεωμετρικών σχημάτων στην ψυχολογία των θεατών, και για αυτό τα χρησιμοποιούν, καταλλήλως, για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματά μας.
Ένας κακοποιός απεικονίζεται, συνήθως, με εντονότερα, γωνιώδη σχήματα τα οποία ενισχύουν τη σκληρότητα του χαρακτήρα του, ενώ το σχήμα του προσώπου του ή κάποια στοιχεία στο κοστούμι ή γενικότερα στην εμφάνισή του αναπαριστώνται, επίσης, με τριγωνικά σχήματα. Αντιθέτως, οι αξιαγάπητοι θετικοί ήρωες μιας ιστορίας απεικονίζονται ηπιότερα, με καμπύλα ή στρογγυλεμένα σχήματα. Η εμφάνιση του Μίκυ Μάους και του Μπαλού, της συμπαθητικής αρκούδας στο «Βιβλίο της Ζούγκλας», είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες τα κυκλικά σχήματα συνδέονται με την ηπιότητα και την καλοσύνη. Τα τετράγωνα χρησιμοποιούνται, συχνά, για να σκιαγραφήσουν βαρετούς ή παλιομοδίτες ήρωες, όπως τον συνταξιούχο Καρλ Φρέντρικσεν στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Up».
Η χρήση γεωμετρικών σχημάτων είναι εντονότερη στις ταινίες και τις σειρές κινουμένων σχεδίων, επειδή οι δημιουργοί τους θέλουν να αποτυπώσουν με σχηματικό τρόπο και με ελάχιστες γραμμές τα χαρακτηριστικά και τις διαθέσεις των ηρώων της ιστορίας τους. Η επίδραση της Γεωμετρίας στα συναισθήματα των θεατών αναγνωρίζεται, όμως, και σε αρκετές συμβατικές ταινίες, στις οποίες διαφόρων ειδών γεωμετρικά σχήματα αναγνωρίζονται στα αντικείμενα του κάδρου και στη διάταξή τους στο χώρο ή προκύπτουν, για να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σε ό,τι βλέπουμε, από τον τρόπο και τη θέση λήψης της κάμερας.

Πηγή: Gizmodo  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις