Εναλλακτική εκπαίδευση για «κακά παιδιά»


Παρακολουθώντας τη μάχη των εκπαιδευτικών ενάντια στις επιπτώσεις που έχει η φτώχεια στις ζωές των λεγόμενων «κακών παιδιών», η ταινία «The bad kids» (2015 / ΗΠΑ / 101΄) των σκηνοθετών του ντοκιμαντέρ «Lost in la Mancha», Keith Fulton και Lou Pepe, θα προβληθεί στα αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Έχοντας αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Vérité Κινηματογράφο στο Φεστιβάλ του Sundance, το «The bad kids» θα προβληθεί στην Αθήνα, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 4 μ.μ., στον κινηματογράφο «Δαναός», και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 9 μ.μ., στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές.
THE BAD KIDS TRAILER from Low Key Pictures on Vimeo.

Η τελευταία τους ευκαιρία

Η ταινία μάς μεταφέρει στην απομακρυσμένη έρημο Mojave των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται το εναλλακτικό λύκειο Black Rock, του οποίου οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η κατανόηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι πιο σημαντικά εφόδια για το μέλλον των παιδιών, από ό,τι οι ακαδημαϊκές γνώσεις. Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, ακολουθούμε τη διευθύντρια, Vonda Viland, η οποία προσπαθεί να στηρίξει τρεις εφήβους, που διατρέχουν κίνδυνο και που τα τραύματα της ζωής τους τούς δυσκολεύουν να πάρουν απολυτήριο.
Για τους τρεις έφηβους πρωταγωνιστές, έναν νέο πατέρα που δεν μπορεί να υποστηρίξει την οικογένειά του, μια νεαρή γυναίκα που παλεύει με τη σεξουαλική κακοποίηση και έναν οργισμένο νεαρό άνδρα από ένα ασταθές σπίτι, το Black Rock είναι η τελευταία τους ευκαιρία, όχι μόνο για να αποφοιτήσουν, αλλά και για να ξεφύγουν από το αίσθημα της απόρριψης, που, σχεδόν νομοτελειακά, τους οδηγεί στο περιθώριο.
Το «The bad kids» δεν είναι απλά η ιστορία μιας δασκάλας, που κάνει τη διαφορά. Είναι η διαφορετική οπτική, η εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση, που δείχνει πώς η δημόσια εκπαίδευση μπορεί να αντιμετωπίσει και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευομένους στην προοπτική της διεκδίκησης μιας διαφορετικής ζωής. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί παράλληλα να καταπολεμήσει τα τραύματα που έχει προκαλέσει η φτώχεια στις ζωές των Αμερικανών μαθητών.

Συζήτηση με εκπαιδευτικούς

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Τίνα Νάντσου (Φυσικός - Εκπαιδευτικός της Σχολής Χιλλ) και τον Βασίλη Τσάφο (αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο Βασίλης Τσάφος έχει εργαστεί ως φιλόλογος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ως Λέκτορας, με θητεία στον Παιδαγωγικό Τομέα του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε, επίσης, πάρεδρος, με θητεία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αθηνών, την περίοδο 2004 - 2007.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις