Η εκπαίδευση των γονιών


Η χρησιμότητα αλλά και ομορφιά των μαθηματικών είναι χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια. Ωστόσο, η αντίληψη που αντιμετωπίζει ακόμη με καχυποψία και προκατάληψη τα μαθηματικά παραμένει ισχυρή. Γεγονός που δυσχεραίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, την προσέγγισή τους από τις νεότερες γενιές. Η Rachel Hosie, σε άρθρο της στην εφημερίδα Independent, σημειώνει ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αρνητική στάση των παιδιών απέναντι στα μαθηματικά έχουν συχνά οι γονείς τους.«Αν οι γονείς, για παράδειγμα, δεν αγάπησαν ποτέ τα μαθηματικά ή την επιστήμη είναι δύσκολο να μεταδώσουν ενθουσιασμό στα παιδιά τους για αυτά τα θέματα », διαπιστώνει. Και αναφέρεται στη δήλωση της εκπαιδευτικού Maya Thiagarajan η οποία τονίζει : «πρώτα απ΄ όλα οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν μπροστά στα παιδιά τους δηλώσεις του τύπου : «Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μαθηματικά» ή «Δεν είμαι καθόλου καλός στα μαθηματικά». Τα παιδιά έχουν την τάση να υιοθετούν τη στάση των γονιών τους απέναντι σε πολλά ζητήματα, για αυτό είναι προτιμότερο να μην εκφράζουν μπροστά τους παρόμοιες απόψεις».
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν με διάφορους τρόπους το ενδιαφέρον των παιδιών τους για τα μαθηματικά, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν ήταν ποτέ καλοί σε αυτά. Είναι σημαντικό, προσθέτει, να κάνουν προσπάθειες να εντάξουν τα μαθηματικά με δημιουργικούς τρόπους στην καθημερινότητα των παιδιών τους : με αναφορές, συζητήσεις και ευχάριστες δραστηριότητες.
Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα αρκετών γονιών στη Σιγκαπούρη, που συζητούν με τα παιδιά τους για τους αριθμούς και τα γεωμετρικά σχήματα, προτρέπουν τα παιδιά τους να μάθουν σκάκι, και ενισχύουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη με παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια. «Αυτές οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους», καταλήγει.

Πηγή: Independent
Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις