Το άστρο που εκνευρίζει τους αστρονόμους


H αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Rocket Lab έθεσε σε τροχιά τρεις δορυφόρους για εμπορική χρήση με την εκτόξευση πυραύλου Electron την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως προκύπτει, υπήρχε και ένας δορυφόρος- έκπληξη: Το Humanity Star αποτελεί στην ουσία ένα τεχνητό άστρο στον ουρανό, «δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα».Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Rocket Lab, το Humanity Star έχει σκοπό να λειτουργήσει ως «σημείο εστίασης» για όλη την ανθρωπότητα, καθώς «κάθε άνθρωπος στη Γη θα έχει την ευκαιρία να το δει και να το βιώσει. Ο δορυφόρος θα εμφανίζεται ως φωτεινό, λαμπερό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό».
Τον δορυφόρο δημιούργησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Μπεκ, και έχει σκοπό να «τραβήξει τη ματιά των ανθρώπων προς τα πάνω και να τους ενθαρρύνει να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα, πέρα από τα καθημερινά ζητήματα».
«Άσχετα πού θα βρίσκεστε στον κόσμο ή τι θα συμβαίνει στη ζωή σας, ο καθένας θα είναι σε θέση να δει το «Άστρο της Ανθρωπότητας» στο νυχτερινό ουρανό. Η ελπίδα μας είναι ότι όλοι όσοι το δουν να περνάει μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, θα σκεφτούν λίγο διαφορετικά για τις ζωές τους, τις πράξεις τους και για το τι είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα», δήλωσε με περήφανο και λυρικό τόνο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab Πίτερ Μπεκ. «Ο δορυφόρος είναι ένα σύμβολο της εύθραυστης θέσης μας στο σύμπαν. Πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις όλοι μαζί ως ανθρωπότητα και όχι ως άτομα, οργανισμοί ή κράτη. Πρέπει από κοινού να λύσουμε τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Αυτά δηλώνουν οι δημιουργοί του Humanity Star.

Κάποιοι άλλοι όμως έχουν εκνευριστεί!

Πρώτον, διότι φέρει το όχι και τόσο ταπεινό όνομα «Άστρο της Ανθρωπότητας» και δεύτερον γιατί αυτός ο νέος δορυφόρος θυμίζει μια κιτς απαστράπτουσα σφαίρα ντισκοτέκ. Τρίτον και κυριότερο, διότι ο δορυφόρος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι τρομερά ανακλαστικός και αναμένεται να γίνει το πιο φωτεινό νυχτερινό αντικείμενο στον ουρανό του πλανήτη μας. Κι αυτό ακριβώς έχει βγάλει από τα ρούχα τους απανταχού αστρονόμους, που θέλουν σκοτεινούς ουρανούς για να κάνουν τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ουάσιγκτον Ποστ», οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το «Άστρο της Ανθρωπότητας» είναι ένα είδος διαστημικού γκράφιτι που «βανδαλίζει» τον ουρανό και θα φέρει προσκόμματα στην επιστημονική μελέτη του διαστήματος λόγω της πρόκλησης φωτορύπανσης. «Πρόκειται για μια βλακεία που βανδαλίζει τον νυχτερινό ουρανό και παραμορφώνει την παρατήρηση του σύμπαντος», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Άλλοι επισήμαναν ότι δεν χρειάζεται ένα τεχνητό άστρο για να διεγείρει τον θαυμασμό μας για τον ουρανό. «Δεν χρειαζόμαστε μια τεχνητή μπάλα ντίσκο σε τροχιά για να νιώσουμε αισθήματα θαυμασμού», δήλωσε η πλανητική επιστήμων Μεγκ Σουάμπ του Αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης. Για «άλλη μια εισβολή στο προσωπικό σύμπαν μου», έκανε λόγο ο αστροβιολόγος Κάλεμπ Σαρφ του Κολούμπια.
Ο περιστρεφόμενος με ταχύτητα γύρω από τον εαυτό του σφαιρικός δορυφόρος, διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, καλύπτεται από 65 πάνελ που αντανακλούν το φως του Ήλιου προς τη Γη, όπως κάνει μια σφαίρα ντίσκο στην οροφή ενός κλαμπ. Οι παρατηρητές από τη Γη θα βλέπουν ένα φωτεινό άστρο να διασχίζει γρήγορα τον ουρανό (οπότε αναμένονται να αυξηθούν και οι αναφορές για UFO…).
Ο δορυφόρος, που εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία με τον νέο πύραυλο Electron ύψους 17 μέτρων της εταιρείας, ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Αναμένεται να είναι ορατός για περίπου εννέα μήνες, προτού σταδιακά τεθεί εκτός τροχιάς και αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τη θέση του, μέσω του www.thehumanitystar.com.

Στο παρελθόν έχουν εκτοξευθεί και άλλοι λαμπεροί σφαιρικοί δορυφόροι τύπου ντίσκο. Δύο μικροί Starshine, με διάμετρο 48 εκατοστών και καλυμμένοι από ανακλαστικά κάτοπτρα, είχαν τεθεί σε τροχιά από το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1999 και 2001 αντίστοιχα. Ένας τρίτος Starshine, διπλάσιος σε μέγεθος, είχε εκτοξευθεί από την Αλάσκα επίσης το 2001 και είχε μείνει στο διάστημα δύο χρόνια. Ο πειραματικός ιαπωνικός Ajisai, διαμέτρου 2,1 μέτρων, καλυμμένος και αυτός από καθρέφτες, είχε εκτοξευθεί το 1986 και ακόμη γυρίζει γύρω από τη Γη.

πηγή: www.amna.grwww.theguardian.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις