Αθηνά Κουστένη: Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας


Η Αθηνά Κουστένη είναι αστροφυσικός, υποδιευθύντρια του νέου οργανισμού Europlanet Society και Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας CNRS και το Αστεροσκοπείο της Μεντόν στο Παρίσι. Συνεργάζεται τόσο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όσο και με την αμερικανική NASA. Η ειδικότητά της είναι πλανητολογία και η έρευνα της είναι αφιερωμένη στις πλανητικές ατμόσφαιρες και επιφάνειες, με έμφαση στα παγωμένα φεγγάρια όπως τον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο, τους δορυφόρους του Κρόνου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1961. Το 1980 πηγαίνει για σπουδές στο Παρίσι. Σπουδάζει Φυσική και Αγγλική Λογοτεχνία συγχρόνως στα Πανεπιστήμια VI και III αντίστοιχα. Στη συνέχεια κάνει τα μεταπτυχιακά της στην Αστροφυσική και την Αγγλική Λογοτεχνία από τα ίδια Πανεπιστήμια. Το 1989 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού και το μεταδιδακτορικό της στο Paris Observatory.
Συμμετέχει σε τρέχουσες διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) όπως η αποστολή Cassini-Huygens, καθώς και στην προετοιμασία των μελλοντικών διαστημικών αποστολών στο Δία και τον Κρόνο.
Έχει βραβευτεί πολλάκις τοσο από τη NASA όσο και από την ESA. Το 1996 της απονεμήθηκε η ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση της Γαλλίας, του Διπλώματος Διεύθυνσης Ερευνών επίσης στην Αστροφυσική και Διαστημική Τεχνολογία του Πανεπιστημίου 7 του Παρισιού (Habilitation DR, Diploma for Directing Research). Το 2012 της απενεμήθη το Prix pour la réussite au Feminin.
Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία με το «Βραβείο Χάρολντ Μαζούρσκι» για την ξεχωριστή συμβολή της στην πλανητική επιστήμη και εξερεύνηση. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, η Αθηνά Κουστένη, που έχει ενεργή εμπλοκή στην αποστολή «Cassini-Huygens» σε Τιτάνα και Κρόνο, «έχει μία εντυπωσιακή επιστημονική ερευνητική καριέρα και έχει κάνει μείζονες συνεισφορές στην πλανητική επιστήμη». Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Νοέμβριο του 2014, σε εκδήλωση στο Τούκσον της Αριζόνα.
Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατμόσφαιρα και την Μετεωρολογία, Πρόεδρος του Τομέα Πλανητών της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης και εφόρου ζωής μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας της Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.). Είναι μέλος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, διοικητικό στέλεχος της Ένωσης Γεωφυσικών της Ασίας-Ωκεανίας, της Γαλλικής Ένωσης Αστρονομίας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.



Από τον Ιανουάριο του 2018, είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, έγινε η ανακοίνωση πως η Ελληνίδα ομογενής θα λάβει χρέη Υποδιευθύντριας του νέου οργανισμού για την προώθηση της πλανητικής επιστήμης στην Ευρώπη, τη Europlanet Society, στόχος της οποίας είναι να συντονίσει όλο το ευρωπαϊκό δυναμικό της πλανητικής επιστήμης και να ενισχύσει τον τομέα αυτόν σε ευρωπαϊκές χώρες όπου εμφανίζεται σχετική υστέρηση.
Η Αθηνά Κουστένη δήλωσε ότι «η πλανητική επιστήμη είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο πάνω στη«διασταύρωση» πολλών διαφορετικών επιστημών. Με τόσες τρέχουσες και επερχόμενες αποστολές για εξερεύνηση του ηλιακού συστήματός μας και εκείνων γύρω από άλλα άστρα, είναι μια συναρπαστική εποχή. Η δημιουργία της Europlanet Society θα διασφαλίσει ότι έχουμε μια ισχυρή κοινότητα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εντοπίσει στρατηγικές προτεραιότητες και να μεγιστοποιήσει το επιστημονικό όφελος από τις επενδύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, καθώς επίσης των εθνικών και διεθνών προγραμμάτων».

Η επιστήμονας είναι παντρεμένη με τον Franck Darin και έχει μια κόρη, την Καλλίστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις