Δικαίωση για τον Alan Turing – Θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών
Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τον τραγικό θάνατό του, η Βρετανία αποκαθιστά οριστικά τη μνήμη του μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ, το πρόσωπο του οποίου θα εικονίζεται στο νέο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών.
Ο Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τους υπολογιστές. Οχι μόνο απέδειξε θεωρητικά ότι μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα, αλλά κατασκεύασε έναν από τους πρώτους σύγχρονους υπολογιστές και έσπασε τον κρυπτογραφικό κώδικα των Ναζί, συμβάλλοντας στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το λαμπρό έργο και η σταδιοδρομία του Τούρινγκ διακόπηκαν πρόωρα. Καταδικάστηκε το 1952 για ομοφυλοφιλία (η οποία τότε ήταν ποινικό αδίκημα), απομακρύνθηκε από κρατικές θέσεις που κατείχε και οδηγήθηκε στην αυτοκτονία το 1954, σε ηλικία 42 ετών.
Ο Τούρινγκ επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες επιστήμονες, αναφέρει ο Guardian, σε αναγνώριση του ρόλου του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και σαν σύμβολο των διώξεων κατά των ομοφυλοφίλων. Την ανακοίνωση για την επιλογή έκανε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.
Ο ίδιος ήταν αυτός που διάλεξε τον Τούρινγκ από μια λίστα 12 υποψηφίων. Το κοινό που είχε πάρει μέρος στη διαδικασία είχε καταθέσει 227.000 προτάσεις για 989 πρόσωπα. «Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και σαν ήρωας του πολέμου, ο Τιούρινγκ είχε τεράστια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα», είπε τη Δευτέρα σε ομιλία του ο Κάρνεϊ.
Το χαρτονόμισμα, από πολυμερές πλαστικό, θα τεθεί σε κυκλοφορία το 2021. Στη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων περιλαμβάνονταν ακόμη η παλαιοντολόγος Μέρι Ανινγκ, ο φυσικός Πολ Ντιράκ, η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, ο ρόλος της οποίας στην ανακάλυψη του DNA ήταν για χρόνια υποτιμημένος, και ο αστρονόμος Ουίλιαμ Χέρσελ με την αδελφή του Καρολίν, επίσης αστρονόμο.
Ακόμη ήταν η Αντα Λάβλεϊς (κόρη του λόρδου Βύρωνα) και ο Τσαρλς Μπάμπατζ, πρωτοπόροι και οι δύο του προγραμματισμού, ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο μαθηματικός Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, ο φυσικός Τζέιμς Μάξγουελ και ο πυρηνικός φυσικός Ερνεστ Ράδερφορντ.
Πηγή: Protagon.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου