Πείραμα στο Διάστημα με ισχυρή ελληνική παρουσία

Η πειραματική συσκευή Rubi μετέχει σε διεθνές πείραμα, το οποίο μελετά τον βρασμό ψυκτικών υγρών στο Διάστημα.

Στα άστρα της ερευνητικής αναζήτησης θα βρεθεί ερευνητική ομάδα από το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, καθώς μεθαύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση πυραύλου από το Kennedy Space Center, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ο οποίος θα μεταφέρει καινοτόμο διαστημοσυσκευή για πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με ισχυρή ελληνική επιστημονική παρουσία. Πρόκειται για την πειραματική συσκευή RUBI (Referencem Ultiscale experiment for Boiling Investigation), η οποία θα μεταφερθεί στο πλαίσιο της αποστολής Space X CRS-18. Η συσκευή μετέχει σε διεθνές πείραμα, το οποίο μελετά τον βρασμό ψυκτικών υγρών στο Διάστημα.
«Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μηδενίζεται η επίδραση της άνωσης και έτσι μπορούν να μελετηθούν τα φαινόμενα του βρασμού με μεγάλη λεπτομέρεια και σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής του τμήματος Χημείας. Γιατί όμως ενδιαφέρει τόσο το ζήτημα του βρασμού; «Η διαδικασία του βρασμού αποτελεί μία από τις βασικές μεθόδους ψύξης θερμικών φορτίων, καθώς μέσω αυτής μπορούμε να αφαιρέσουμε θερμότητα από ένα σημείο ή χώρο. Παρόμοιες εφαρμογές ψύξης συναντιούνται στις βιομηχανίες παραγωγής και μετατροπής ενέργειας, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, σε βιομηχανίες τροφίμων και χημικών προϊόντων, καθώς επίσης και σε διαστημικές αποστολές. Επίσης, πολύ σημαντική και διαδεδομένη είναι η εφαρμογή του βρασμού για την ψύξη μεγάλων ηλεκτρονικών συστημάτων, που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μικρό χώρο. Χρησιμοποιούμε ψυκτικά υγρά, τα οποία βράζουν στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το νερό βράζει στους 100 βαθμούς», εξηγεί ο κ. Καραπάντσιος.
«Στο Διάστημα δεν υπάρχει άνωση, λόγω έλλειψης βαρύτητας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα φαινόμενα, που εξελίσσονται υπερβολικά γρήγορα και σε πολύ μικρή κλίμακα. Στη Γη, η άνωση επιδρά στο φαινόμενο, παραμορφώνοντας, για παράδειγμα, το σχήμα των φυσαλίδων, και μας δυσκολεύει να το αναλύσουμε», λέει ο κ. Καραπάντσιος. «Στόχος είναι να βρούμε πώς λειτουργεί ο βρασμός και να αναπτύξουμε τα κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα, το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την ψύξη μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων, με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας».
Ταυτόχρονα, το πείραμα θα βοηθήσει και στον σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών εφαρμογών, όπως είναι η αποθήκευση κρυογενικών καυσίμων, τα συστήματα πρόωσης πυραύλων, η ψύξη ηλεκτρονικών συστημάτων δορυφόρων και διαστημικών οχημάτων. Στην ομάδα RUBI του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία και Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις