Ένα πορτραίτο με τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, οι αστρονόμοι απεικόνισαν 42 από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στη ζώνη των αστεροειδών, που βρίσκονται μεταξύ Άρη και Δία. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν απεικονιστεί τόσο γρήγορα και τόσοι πολλοί αστεροειδείς. Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σχημάτων και βοηθούν τους αστρονόμους να εντοπίσουν την προέλευση των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα. Μόνο τρεις μεγάλοι αστεροειδείς της κύριας ζώνης, η Δήμητρα (Ceres), η Εστία (Vesta) και η Lutetia, έχουν απεικονιστεί με μεγάλη λεπτομέρεια, καθώς τους επισκέφθηκαν οι διαστημικές αποστολές Dawn και Rosetta της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Οι φωτογραφίες των αστεροειδών λήφθηκαν με το όργανο Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch (SPHERE) του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου.
Τα σχήματα των αστεροειδών χωρίζονται κυρίως σε δύο οικογένειες. Μερικά είναι σχεδόν απόλυτα σφαιρικά, όπως η Υγεία και η Δήμητρα, ενώ άλλα έχουν περίεργα «μακρόστενα» σχήματα, των οποίων η αδιαμφισβήτητη βασίλισσά τους είναι η Κλεοπάτρα, ο αστεροειδής με σχήμα «κοκκαλο-σκύλου».
Συνδυάζοντας τα σχήματα των αστεροειδών με πληροφορίες για τις μάζες τους, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι οι πυκνότητές τους ποικίλουν. Η μικρότερη πυκνότητα των αστεροειδών, όπως π.χ. των Lamberta και Sylvia, φτάνει στα 1,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, περίπου όση πυκνότητα του κάρβουνου. Την μεγαλύτερη πυκνότητα έχουν οι αστεροειδείς Ψυχή και Καλλιόπη, 3,9 και 4,4 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, αντίστοιχα (συγκριτικά η πυκνότητα του διαμαντιού είναι 3,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό).
Αυτές οι μεγάλες διαφορές πυκνότητας δείχνουν ότι η σύνθεση των αστεροειδών ποικίλλει σημαντικά, δίνοντας στους αστρονόμους σημαντικές ενδείξεις για την προέλευσή τους. Συγκεκριμένα, αναδεικνύεται η θεωρία ότι οι λιγότερο πυκνοί αστεροειδείς σχηματίστηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και μετανάστευσαν στη σημερινή τους θέση.
Οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να απεικονίσουν περισσότερους αστεροειδείς με λεπτομέρειες με την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεγαλύτερου και ισχυρότερου από το τηλεσκοπίου VLT, του τηλεσκοπίου Extremely Large Telescope (ELT).
Το ELT θα επιτρέψει την ακόμη πιο λεπτομερή στόχευση και μελέτη αστεροειδών – την μελέτη αντικειμένων με διάμετρο έως 35 έως 80 χιλιόμετρα, ανάλογα με την θέση τους στη ζώνη και κρατήρες με εύρος περίπου 10 έως 25 χιλιόμετρα. Διαθέτοντας ένα όργανο που μοιάζει με το SPHERE στο ELT θα επιτρέπει την απεικόνιση αντικειμένων ακόμα και από την μακρινή ζώνη Kuiper!
πηγή: https://www.eso.org/public/news/eso2114/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου