Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους προκάλεσε ένα παγκόσμιο τσουνάμι

(Range et al)

Εντοπίζοντας την πορεία ενός αρχαίου τσουνάμι

Ο Μπράντον Τζόνσον, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Purdue, προσομοίωσε τα πρώτα 10 λεπτά της πρόσκρουσης του Chicxulub, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του κρατήρα και της έναρξης του τσουνάμι. Συμπεριέλαβε το μέγεθος του αστεροειδούς ο οποίος κινούνταν με ταχύτητα περίπου 43.200 χλμ./ώρα όταν προσέκρουσε στον γρανιτένιο φλοιό και τα ρηχά νερά της χερσονήσου του Γιουκατάν.

Λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, βράχοι, ιζήματα και άλλα συντρίμμια έσπρωξαν ένα τοίχωμα νερού μακριά από την πρόσκρουση, δημιουργώντας ένα κύμα ύψους 4,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την προσομοίωση. Το κύμα αυτό υποχώρησε καθώς τα εκραγμένα υλικά έπεσαν πίσω στη Γη. Αλλά καθώς τα συντρίμμια έπεφταν, δημιουργούσαν ακόμη πιο χαοτικά κύματα.

Δέκα λεπτά μετά την πρόσκρουση, ένα κύμα σε σχήμα δακτυλίου ύψους περίπου 1.500 μέτρων άρχισε να ταξιδεύει στον ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις από ένα σημείο που βρισκόταν 220 χιλιόμετρα μακριά από την πρόσκρουση.

Μια ώρα μετά την πρόσκρουση, το τσουνάμι είχε ταξιδέψει πέρα από τον Κόλπο του Μεξικού στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Τέσσερις ώρες μετά την πρόσκρουση, τα κύματα πέρασαν μέσα από τη θαλάσσια οδό της Κεντρικής Αμερικής και εισήλθαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μέσα σε 24 ώρες, τα κύματα εισήλθαν στον Ινδικό Ωκεανό και από τις δύο πλευρές, αφού διέσχισαν τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και 48 ώρες μετά την πρόσκρουση, μεγάλα κύματα τσουνάμι είχαν φτάσει στις περισσότερες ακτογραμμές της Γης. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, η σχετικά κλειστή θάλασσα της σημερινής Μεσογείου απέφυγε τις χειρότερες συνέπειες του τσουνάμι.
(Range et al)


Ένας μεταβαλλόμενος ωκεάνιος πυθμένας

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πληροφορίες από 120 ιζήματα που προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από προηγούμενα επιστημονικά προγράμματα ωκεάνιων γεωτρήσεων. Διαπίστωσε ότι τα ιζήματα στις ανατολικές ακτές των βόρειων και νότιων νησιών της Νέας Ζηλανδίας είχαν διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών. Όμως το νέο μοντέλο έδειξε ότι τα ιζήματα ήταν στην πορεία του τσουνάμι, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν 12.000 χιλιόμετρα μακριά.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «American Geophysical Union Advances».

ΠΗΓΗ: CNN

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις