Ελληνίδα Φυσικός βραβεύεται για τα καινοτόμα πειράματά της

Πηγή: Perimeter Institute


Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, απόφοιτητος του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, είναι κάτοχος της έδρας Stavros Niarchos Foundation (SNF) Aristarchus Chair στο Perimeter Institute for Theoretical Physics του Καναδά, τιμήθηκε πρόσφατα για το έργο της στην υποατομική φυσική.

Η κ. Αρβανιτάκη εντάχθηκε στο δυναμικό του Perimeter Institute το 2014, μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Πριν ξεκινήσει το έργο της στο Perimeter Institute, εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτης στο Stanford Institute for Theoretical Physics. Η κ. Αρβανιτάκη έχει περιγράψει την έρευνά της ως ευρεία και διεπιστημονική, πειραματιζόμενη με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων εννοιών όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι επιπλέον διαστάσεις.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας έχει δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ορισμένα από τα μεγάλα ερωτήματα της φυσικής, και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε στο να βρεθούν οι απαντήσεις», δήλωσε η κ. Αρβανιτάκη, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατέχει ερευνητική έδρα στο Perimeter Institute. «Αυτή η δωρεά θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της έρευνας και της εκπαίδευσης με την Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό. Είμαι πολύ περήφανη για την αναγνώριση αυτή, η οποία έρχεται από έναν οργανισμό που έχει συνεισφέρει πολλά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη έλαβε το μετάλλιο CAP-TRIUMF Vogt Medal for Contributions to Subatomic Physics του 2022, σε αναγνώριση της «καινοτόμου συμβολής της σε πλήθος τομέων της θεμελιώδους φυσικής». Δεν είναι η πρώτη φορά που τιμάται το έργο της στο Perimeter Institute. Το 2016, απέσπασε το υψηλού κύρους βραβείο Φυσικής New Horizons (Νέοι Ορίζοντες).

Το Perimeter Institute είναι ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στη θεωρητική φυσική, που βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έχουν συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων, όπως στη λήψη της πρώτης φωτογραφίας μίας μαύρης τρύπας. Επιπλέον, το ΙΣΝ με σημαντική δωρεά προς το Ινστιτούτο, η οποία ανακοινώθηκε το 2016, υποστήριξε τη δημιουργία μίας νέας έδρας. Η έδρα ονομάστηκε προς τιμήν του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού, ο οποίος πρότεινε το πρώτο γνωστό ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις