Το τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε νερό σε νεογέννητο πλανητικό σύστημα

Καλλιτεχνική απεικόνιση πρωτοπλανητικού δίσκου του συστήματος PDS 70. Οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb εντόπισαν νερό στον εσωτερικό δίσκο, όπου σχηματίζονται συνήθως πλανήτες, όπως η Γη. Δύο γιγάντιοι πλανήτες αερίου, καθώς αναπτύσσονταν, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό στον δίσκο από αέριο και σκόνη.

Σε απόσταση περίπου 370 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το νεαρό άστρο PDS 70. Στο δίσκο κοσμικής ύλης που υπάρχει γύρω από το άστρο σχηματίζονται πλανήτες και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πλανήτες, οι PDS 70b και PDS 70c, που είναι γίγαντες αερίου σαν τον Δία.
Το σύστημα αυτό αποτελεί στόχο των αστρονόμων και πριν από λίγες μέρες ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο πλανήτες είναι ο πρώτος από τους περισσότερους πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που γνωρίζουμε ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των Τρωικών πλανητών.

Στην αστρονομία ο όρος τρωικός αναφέρεται σε διαστημικά σώματα (πλανητοειδείς, αστεροειδείς, φυσικοί δορυφόροι κ.α) που κινούνται στην ίδια τροχιά με μεγαλύτερου μεγέθους διαστημικά σώματα χωρίς να τίθεται ζήτημα σύγκρουσης με αυτά. Στο ηλιακό μας σύστημα έχουν εντοπιστεί διαστημικοί βράχοι κυρίως στις περιοχές κοντά στο Δία που ανήκουν στην κατηγορία των Τρωικών. Οι αστρονόμοι είχαν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν και Τρωϊκοί πλανήτες αλλά μέχρι την ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας για το σύστημα PDS 70 δεν υπήρχε κανένα ίχνος της ύπαρξης τους.

Όπως φαίνεται το σύστημα αυτό είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον και γεμάτο εκπλήξεις αφού διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζει την ανακάλυψη υδρατμών στο σύστημα PDS 70. Η ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι μπορεί ένας πλανήτης να έχει από τα… γεννοφάσκια του νερό γεγονός που στην περίπτωση των βραχωδών πλανητών, όπως η Γη, αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας φιλικών στη ζωή συνθηκών.

Όσον αφορά τον πλανήτη μας η επιστημονική κοινότητα είναι χωρισμένη σε εκείνους που θεωρούν ότι το νερό έφθασε στη Γη με διαστημικά σώματα (αστεροειδείς, κομήτες) που έπεφταν σε αυτή ασταμάτητα μετά την γέννηση της και σε εκείνους που θεωρούν πιθανή τη γήινη καταγωγή του νερού στον πλανήτη μας, ό,τι δηλαδή το νερό δημιουργήθηκε από εσωτερικές γεωλογικές διεργασίες της Γης. Τη θεωρία της διαστημικής προέλευσης του νερού στη Γη την ασπάζεται πάντως η μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.

«Το PDS 70 είναι ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο απλώς νεότερο και πιο δροσερό. Παρατηρώντας το, μπορούμε να εντοπίσουμε πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα και ποια ήταν η χημική τους σύσταση πριν σχηματιστούν πλήρως» δήλωσε η Τζούλια Περότι, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1497818/to-james-webb-entopise-nero-se-neogennito-planitiko-systima-vinteo/https://www.space.com/james-webb-space-telescope-water-center-protoplanetary-disk

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/techscience/1497818/to-james-webb-entopise-nero-se-neogennito-planitiko-systima-vinteo/ – https://www.space.com/james-webb-space-telescope-water-center-protoplanetary-disk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις