Εγκρίθηκε η κατασκευή της διαστημικής αποστολής LISA
Η LISA (Laser Interferometer Space Antenna) είναι η μελλοντική διαστημική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που στοχεύει στην ανίχνευση Βαρυτικών Κυμάτων σε χαμηλότερες συχνότητες από τους επίγειους ανιχνευτές.
Πρόκειται να γίνει η "ναυαρχίδα" του ευρωπαϊκού διαστημικού στόλου, καθώς θα αποτελείται από έναν "αστερισμό" από τρία διαστημόπλοια που θα θα επικοινωνούν μέσω ακτίνων laser από απόσταση 2,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων!
Σήμερα, η Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος του Οργανισμού (SPC) ενέκρινε το πρόγραμμα και έδωσε το πράσινο φως στην κατασκευή των διαστημοπλοίων της LISA. Η σημερινή απόφαση ήταν και το τελευταίο μεγάλο ορόσημο προς την πραγματοποίηση της αποστολής. Τώρα μένει να βρεθούν οι κύριες ανάδοχες εταιρείες και οι αντίστοιχοι ακαδημαϊκοί συνεργάτες!
Η Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ είναι πλήρες μέλος του LISA Consortium από το 2018. Μέλη της ομάδας έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην προετοιμασία της αποστολής, σε όλα τα στάδια της. Από την συμμετοχή στην πρωταρχική αποστολή LISA Pathfinder, όπου είχε σκοπό να δοκιμάσει τις αναγκαίες τεχνολογίες για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, μέχρι την ανάπτυξη λογισμικού και αλγορίθμων για την ανάλυση των μελλοντικών δεδομένων της αποστολής.
Για την ερευνητική της δραστηριότητα σχετιζόμενη με την αποστολή LISA, η Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ έχει χρηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (πρόγραμμα PRODEX), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μεταδιδακτορική υποτροφία Marie Curie), το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (μεταδιδακτορική υποτροφία ΕΛΙΔΕΚ), και το ίδρυμα Μποδοσάκη (υποτροφία για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής).
Το 2022, η ομάδα του ΑΠΘ διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο για το LISA στην Ελλάδα. https://indico.physics.auth.gr/event/11/ από το οποίο προέκυψαν νέες συμμετοχές ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο LISA. Σχετική δημοσίευση είναι ελεύθερα προσβάσιμη εδώ: https://arxiv.org/abs/2209.04358
Τα σημερινά μέλη της ομάδας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με πλήρη συμμετοχή στο LISA είναι οι Νικόλαος Στεργιούλας (καθηγητής και συντονιστής της ομάδας), Γεώργιος Παππάς, επ. καθηγητής, Νικόλαος Καρνέσης (μεταδιδακτορικός υπότροφος Marie-Curie) και Αργωρώ Σασλή (υπότροφος Ιδρύματος Μποδοσάκη).
Ιστοσελίδα της Ομάδας Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ: https://niksterg.github.io/gw-group/
Ιστοσελίδα του LISA Consortium: https://www.lisamission.org/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου