H NASA σχεδιάζει την ώρα Σελήνης

Η NASΑ φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν… εξωγήινο τρόπο μέτρησης του χρόνου στη Σελήνη. Δεν θα πρόκειται ακριβώς για μια νέα ζώνη ώρας, όπως αυτές που ισχύουν στη Γη, αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο αναφοράς χρόνου στο φεγγάρι.
Λόγω της γενικής και ειδικής σχετικότητας, η διάρκεια ενός δευτερολέπτου που ορίζεται στη Γη θα φαίνεται διαφορετική σε έναν παρατηρητή υπό διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας ή σε έναν παρατηρητή που κινείται με υψηλή σχετική ταχύτητα. Έτσι, για παρατηρητή στη Σελήνη (όπου π.χ. η βαρύτητα είναι μικρότερη), ένα ρολόι που βασίζεται στη Γη θα φαίνεται να χάνει κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά ημέρα της Γης με κάποιες επιπρόσθετες περιοδικές διακυμάνσεις. ‘Ετσι, ο Λευκός Οίκος έδωσε χθες, Τρίτη, εντολή στη NASA και σε άλλες υπηρεσίες να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για να καταλήξουν σε ένα νέο… φεγγαροκεντρικό σύστημα αναφοράς του χρόνου. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να παρουσιάσει ένα προκαταρκτικό σχέδιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και ένα τελικό σχέδιο μέχρι το τέλος του 2026.
«Ένα ατομικό ρολόι στη Σελήνη χτυπά με διαφορετικό ρυθμό απ’ ό,τι ένα ρολόι στη Γη. Είναι λογικό όταν πηγαίνεις σε άλλο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Αρης, πως θα έχουν το δικό τους παλμό», εξηγεί ο Κέβιν Κόγκινς, ανώτερος αξιωματούχος της NASA στις επικοινωνίες και στην πλοήγηση. Συνεπώς, τα πάντα στο φεγγάρι θα λειτουργούν με τον επιταχυνόμενο σεληνιακό χρόνο, προσθέτει ο ίδιος.
Κατά την τελευταία αποστολή της NASA στο φεγγάρι, οι αστροναύτες φορούσαν ρολόγια, ωστόσο ο χρόνος δεν ήταν τόσο ακριβής όσο με το GPS, τους δορυφόρους και τα περίπλοκα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών, σημειώνει ο Κόγκινς, διευκρινίζοντας πως αυτά τα μικροδευτερόλεπτα έχουν κρίσιμη σημασία κατά τη μεταφορά δεδομένων από αποστολές στη Γη.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) είχε προτείνει πως πρέπει να βρεθεί ένας ενιαίος χρόνος για το φεγγάρι, όπου η ημέρα θα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που βρίσκεται σε χαμηλή γήινη τροχιά, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα (UTC) που αποτελεί το διεθνές «σημείο αναφοράς χρόνου».

Ωστόσο, το από πού θα αρχίσει να ισχύει μια (νέα) σεληνιακή ώρα είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί και να αποφασιστεί από τη NASA.

πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/562962277/ora-selinis-schediazei-i-nasa/https://www.theguardian.com/science/2024/apr/02/moon-nasa-coordinated-lunar-time

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις