Ο Ν. Καρνέζης στην επιστημονική ομάδα της αποστολής LISA ESA

Αστεροσκοπείο ΑΠΘ


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την σύνθεση της Επιστημονικής Ομάδας (Science Team) της αποστολής Laser Interferometer Space Antenna (LISA). Ανάμεσα στους ειδικούς εμπειρογνώμονες επιλέχθηκε ο Δρ. Ν. Καρνέσης, ερευνητής στην Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Η LISA είναι η επόμενη αποστολή μεγάλης κατηγορίας (L3 class) της ESA, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων. Η απόρροια επιστημονικών δεδομένων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, αφού η LISA αναμένεται να καταγράψει κοσμογονικά φαινόμενα, όπως η συγχώνευση υπερμεγεθών Μελανών Οπών με μάζες δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του δικού μας Ήλιου!
Η LISA θα μπει σε τροχιά περίπου δέκα χρόνια από σήμερα και μέχρι τότε θα πρέπει να κατασκευαστούν και να δοκιμαστούν όλα τα συστήματα και όργανα της αποστολής. Η Επιστημονική Ομάδα της LISA, σε συνεργασία με την ESA και το LISA Consortium, θα οργανώσουν και θα διευθύνουν τη συντονισμένη προσπάθεια της κατασκευής της, καθώς και την προετοιμασία για την ανάλυση των μελλοντικών δεδομένων. Σε αυτό ακριβώς το τομέα θα συνεισφέρει και ο Δρ. Ν. Καρνέσης με την πολυετή εμπειρία ανάλυσης δεδομένων διαστημικών αποστολών.
Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για το ΑΠΘ, καθώς η Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων, με συντονιστή τον καθηγητή του Τμήματος Φυσική κ. Νικόλαο Στεργιούλα, συμμετέχει στο LISA Consortium από το 2018, με χρηματοδότηση από την ESA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΕΛΙΔΕΚ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η κύρια συνεισφορά της ομάδας στην αποστολή LISA είναι η εφαρμογή νέων τεχνικών ανάλυσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών νευρωνικών δικτύων.
Η υποψηφιότητα του κ. Καρνέση υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).
Η επίσημη ανακοίνωση στη ESA
Η ιστοσελίδα της Ομάδας Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις