Η βρυσούλα

αν θέλετε να φτιάξετε μία βρυσούλα από μπουκάλι για να δροσίζεστε το καλοκαίρι . .. 

Υλικά

1 πλαστικό μπουκάλι
1 καθαρό σωλήνα
1 λεκάνη
νερό

Βήματα

1. Γεμίζουμε ένα μπουκάλι με νερό.
2. Τοποθετούμε το μπουκάλι ψηλά και βάζουμε μέσα στο μπουκάλι έναν πλαστικό σωλήνα. Φροντίζουμε ο σωλήνας να φτάσει μέχρι τον πάτο του μπουκαλιού.
3. Τοποθετούμε χαμηλά μία λεκάνη άδεια.
4. Ρουφάμε με τον σωλήνα το νερό, προσέχοντας να μην το καταπιούμε.
5. Αφήνουμε τον σωλήνα ελεύθερο και το νερό συνεχίζει να τρέχει από μόνο του σαν να είναι ο σωλήνας βρύση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το μπουκάλι πρέπει να βρίσκεται ψηλά ; Γιατί οι δεξαμενές είναι τοποθετημένες σε υψόμετρο; Πώς αλλάζουμε το νερό στα ενυδρεία;

και λίγη περισσότερη φυσική  . ..

Το νερό ρέει από το μπουκάλι προς την λεκάνη μέχρι να αδειάσει τελείως το μπουκάλι λόγω της βαρύτητας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και των δυνάμεων συνοχής του νερού.

Η κούπα του Πυθαγόρα
Πώς κάνουμε την κούπα του Πυθαγόρα

Πηγή: http://3gym-trikal.tri.sch.gr

Ρίχνοντας νερό στο ποτήρι, αυτό ανεβαίνει και στο καλαμάκι, σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων. Στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού στο ποτήρι και στο καλαμάκι επικρατεί η ίδια πίεση, δηλαδή η ατμοσφαιρική. Όταν όμως το νερό ανέβει στο καλαμάκι ως την κάμψη, αρχίζει η διαρροή του νερού από τη βάση του ποτηριού. H ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του υγρού στο ποτήρι παραμένει σταθερή, ενώ η πίεση που προέρχεται από τη βάση μέσα στο καλαμάκι μηδενίζεται. Έτσι ο μηχανισμός που δημιουργείται λόγω της διαφοράς πίεσης, ρουφά όλο το νερό και η ροή συνεχίζεται μέχρι να αδειάσει εντελώς το ποτήρι. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σιφωνισμός και ο μηχανισμός σιφώνι (σίφωνας).

Η κούπα του Πυθαγόρα


Σύμφωνα με αυτό τον μηχανισμό ήταν κατασκευασμένη «η κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «η κούπα του Δικαίου». Κατά την παράδοση ο Πυθαγόρας, περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ., εφηύρε στη Σάμο αυτή την κούπα, για να διδάξει στους πολίτες την τήρηση του μέτρου. Αυτός που θα χρησιμοποιήσει την κούπα αυτή, θα πρέπει να σεβαστεί την γραμμή-όριο που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της. Η ποσότητα του κρασιού ή του νερού δεν θα πρέπει να υπερβεί το όριο, γιατί τότε θα τιμωρηθεί και το κρασί θα αδειάσει όλο μέχρι και τη τελευταία σταγόνα, λόγω του φαινομένου του σιφωνισμού.

Διάρκεια πειράματος: 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 2/5
Εφαρμογή : Φυσική Ε' Δημοτικού Μηχανική, Φυσική Β' Γυμνασίου Ατμοσφαιρική πίεση, σιφώνια.
Κείμενο- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Πηγή για το πειραμα του Πυθαγόρα
http://3gym-trikal.tri.sch.gr Μαυρομάτη Ειρήνη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις