14 Απριλίου: η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα



Η παγκόσμια κβαντική ημέρα είναι μια πρωτοβουλία επιστημόνων κβαντικής φυσικής από όλο τον κόσμο. Ξεκινά σήμερα 14 Απριλίου 2021 ως αντίστροφη μέτρηση προς την πρώτη παγκόσμια γιορτή στις 14 Απριλίου 2022.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που καλεί όλους τους κβαντικούς επιστήμονες, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, επικοινωνιακούς φορείς, επιχειρηματίες, τεχνολόγους, στα αντίστοιχα, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, φορείς, να οργανώσουν τις δικές τους δραστηριότητες, ώστε να εορταστεί η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την Κβαντική Επιστήμη και Τεχνολογία, συγκεκριμένα:

• πώς μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη Φύση σε επίπεδο θεμελιώδες,
• πώς μας βοήθησε να αναπτύξουμε τεχνολογίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας σήμερα και
• πώς μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, καθώς και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία μας.

Γιατί η Παγκόσμια Κβαντική Ημέρα γιορτάζεται στις 14 Απριλίου; διότι 4,14 είναι τα πρώτα ψηφία της στρογγυλοποιημένης σταθεράς του Planck: 4,14×10−15 eV∙s = 0,00000000000000414 electronvolt∙second, μια θεμελιώδης σταθερά που κυριαρχεί στην κβαντική φυσική.

Γιατί η σταθερά του Planck είναι τόσο σημαντική; Γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείται για τον ορισμό του κιλού; Ή πώς επηρεάζει τη ζωή μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, μεταξύ άλλων, που θα απαντηθούν κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Κβαντικής Ημέρας. 
Όπως επίσης και από τον ιστότοπο worldquantumday.org, έως το 2022.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Κβαντικής Ημέρας το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργάνωσε ανοικτή ομιλία του Δημήτρη Αγγελάκη, Αναπλ. Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματος με τίτλο “Από την Κβαντική Φυσική στους Κβαντικούς Υπολογιστές: Η Εξελισσόμενη Δεύτερη Κβαντική Επανάσταση”. 




Happy World Quantum Day! Take a deep dive with lectures from Michele Mosca, Nima Arkani-Hamed, Subir Sachdev, Shohini Ghose, and other experts in the quantum world: https://hubs.ly/H0L9VnL0

Then, challenge your friends in a battle for quantum knowledge supremacy with our quantum quiz: https://hubs.ly/H0L9VnM0

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις