Νεροτραμπάλα

Νεροτραμπάλες στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας




Υλικά

2 άδεια μπουκάλια
1 σωλήνας ή λάστιχο ποτίσματος
νερό ή πορτοκαλάδα
μελάνι


Βήματα

1. Γεμίζουμε ένα μπουκάλι με νερό.
2. Τοποθετούμε στο εσωτερικό του μπουκαλιού έναν σωλήνα, φροντίζοντας το άκρο του σωλήνα να φτάσει στον πάτο του μπουκαλιού με το νερό.
3. Τοποθετούμε ψηλά το μπουκάλι με τον σωλήνα και ρουφάμε το νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να ρέει βάζουμε το ελεύθερο άκρο του σωλήνα στο δεύτερο μπουκάλι, φροντίζοντας το άκρο του σωλήνα να ακουμπά τον πάτο του μπουκαλιού.
Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;
4. Μόλις γεμίσει το κάτω μπουκάλι το ανεβάζουμε ψηλά και το άδειο μπουκάλι χαμηλά. Τι παρατηρούμε; Γιατί αναστρέφεται η ροή του νερού;
5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία πολλές φορές φροντίζοντας το μπουκάλι που είναι πάνω να έχει πάντα νερό. Η νεροτραμπάλα μας είναι έτοιμη!
Μπορούμε να προσθέσουμε και μελάνι ή χυμό για να γίνει η νεροτραμπάλα μας πιο εντυπωσιακή!

και λίγη περισσότερη φυσική  . ..

Το νερό ρέει από το μπουκάλι προς την λεκάνη μέχρι να αδειάσει τελείως το μπουκάλι λόγω της βαρύτητας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και των δυνάμεων συνοχής του νερού. Όταν αντιστρέφουμε τα μπουκάλια λόγω της βαρύτητας και των δυνάμεων συνοχής του νερού συνεχίζει αντίστροφα η ροή του νερού. Η διαδικασία συνεχίζεται όσο δίνουμε στο σύστημα δυναμική ενέργεια ανεβάζοντας το γεμάτο μπουκάλι με το νερό ψηλά.

Η κουπα του Πυθαγόρα
http://3gym-trikal.tri.sch.gr/wp-content/uploads/2013/05/%CE%A0%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%A6%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A32.pdf

Ρίχνοντας νερό στο ποτήρι, αυτό ανεβαίνει και στο καλαμάκι, σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων. Στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού στο ποτήρι και στο καλαμάκι επικρατεί η ίδια πίεση, δηλαδή η ατμοσφαιρική. Όταν όμως το νερό ανέβει στο καλαμάκι ως την κάμψη, αρχίζει η διαρροή του νερού από τη βάση του ποτηριού, οπότε η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του υγρού στο ποτήρι παραμένει σταθερή, ενώ αυτή που προέρχεται από τη βάση μέσα στο καλαμάκι μηδενίζεται. Έτσι ο μηχανισμός που δημιουργείται λόγω της διαφοράς πίεσης, ρουφά όλο το νερό και η ροή συνεχίζεται μέχρι να αδειάσει εντελώς το ποτήρι. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σιφωνισμός και ο μηχανισμός σιφώνι (σίφωνας). Σύμφωνα με αυτό τον μηχανισμό ήταν κατασκευασμένη «η κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «η κούπα του Δικαίου». Σύμφωνα με την παράδοση ο Πυθαγόρας, περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ., εφηύρε στη Σάμο αυτή την κούπα, για να διδάξει στους πολίτες την τήρηση του μέτρου. Αυτός που θα χρησιμοποιήσει την κούπα αυτή, θα πρέπει να σεβαστεί την γραμμή-όριο που είναι χαραγμένη στο εσωτερικό της. Η ποσότητα του κρασιού ή του νερού δεν θα πρέπει να υπερβεί το όριο, γιατί τότε θα τιμωρηθεί και το κρασί θα αδειάσει όλο μέχρι και τη τελευταία σταγόνα, λόγω του φαινομένου του σιφωνισμού.



Διάρκεια πειράματος : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 2/5
Εφαρμογή :  Φυσική Ε ' Δημοτικού Μηχανική  Φυσική Β' Γυμνασίου Συγκοινωνούντα δοχεία Ατμοσφαιρική πίεση


Κείμενο -φωτογραφίες Τίνα Νάντσου
Να πώς ποτίσαμε τα φυτά μας στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις