Η λύση στην κρίση! Χαρτοκατσαρόλα!
Αν δεν έχετε κατσαρόλες λόγω κρίσης, να η λύση...
Υλικά
1 χαρτόνι άσπρο
συνδετήρες μικρούς και μεγάλους
κακάο ή τσάι
ζάχαρη ή μέλι
1 γκαζάκι
ψαλίδι
Βήματα
1. Φτιάχνουμε μία χαρτοκατσαρόλα με το χαρτόνι και τους συνδετήρες. Το χαρτόνι πρέπει να είναι άσπρο για να μην βγάλει χρώμα στο κακάο.
2. Βάζουμε νερό της βρύσης και το κακάο με τη ζάχαρη και ανάβουμε το γκαζάκι.
3.Ακουμπάμε προσεκτικά την χαρτοκατσαρόλα πάνω στο γκαζάκι προσέχοντας να υπάρχει πάντα νερό μέσα στην κατσαρόλα μας.
4. Όταν το κακάο αρχίζει να βράζει μεταφέρουμε το υγρό σε κούπες για να το πιούμε. Προσοχή, το κακάο είναι καυτό και η κατσαρόλα δεν είναι σταθερή αφού είναι από χαρτόνι. Θέλει αργές και προσεκτικές κινήσεις όταν μεταφέρουμε το υγρό.
Μετά το πείραμα απολαύσαμε τα ροφήματά μας τρώγοντας κουλαράκια!
Δείτε το παρακάτω βίντεο, που γυρίστηκε την ώρα του πειράματος :
Η κατσαρόλα μας δεν καίγεται γιατί μέσα έχει νερό το οποίο απορροφά τη θερμότητα και κρατά τη θερμοκρασία χαμηλά, γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου. Έτσι μπορούμε άνετα να φτιάξουμε το κακάο μας χωρίς κίνδυνο φωτιάς. Αν όμως το νερό εξατμιστεί τότε η χαρτοκατσαρόλα μας γίνεται καπνός!
Προσοχή ! Αν θέλετε να μαγειρέψετε μην χρησιμοποιήσετε λάδι ή οινόπνευμα! Η χαρτοκατσαρόλα θα πιάσει φωτιά!
Διάρκεια πειράματος : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας :5/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Θερμότητα Φυσική Β' Γυμνασίου Θερμότητα
Κείμενο- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Στην χαρτοκατσαρόλα μας φτιάχνουμε το κακάο μας στη Σχολή Χιλλ |
Να μία από τις χαρτοκατσαρόλες μας! |
1 χαρτόνι άσπρο
συνδετήρες μικρούς και μεγάλους
κακάο ή τσάι
ζάχαρη ή μέλι
1 γκαζάκι
ψαλίδι
Στην τάξη έγινε χαμός! Μετά έπρεπε να την σφουγγαρίσουμε! |
1. Φτιάχνουμε μία χαρτοκατσαρόλα με το χαρτόνι και τους συνδετήρες. Το χαρτόνι πρέπει να είναι άσπρο για να μην βγάλει χρώμα στο κακάο.
2. Βάζουμε νερό της βρύσης και το κακάο με τη ζάχαρη και ανάβουμε το γκαζάκι.
3.Ακουμπάμε προσεκτικά την χαρτοκατσαρόλα πάνω στο γκαζάκι προσέχοντας να υπάρχει πάντα νερό μέσα στην κατσαρόλα μας.
4. Όταν το κακάο αρχίζει να βράζει μεταφέρουμε το υγρό σε κούπες για να το πιούμε. Προσοχή, το κακάο είναι καυτό και η κατσαρόλα δεν είναι σταθερή αφού είναι από χαρτόνι. Θέλει αργές και προσεκτικές κινήσεις όταν μεταφέρουμε το υγρό.
Μετά το πείραμα απολαύσαμε τα ροφήματά μας τρώγοντας κουλαράκια!
Μετά από το δύσκολο πείραμα, ώρα να απολαύσουμε το ρόφημά μας και να φάμε το πρωίνό μας! |
και λίγη περισσότερη φυσική...
Η κατσαρόλα μας δεν καίγεται γιατί μέσα έχει νερό το οποίο απορροφά τη θερμότητα και κρατά τη θερμοκρασία χαμηλά, γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου. Έτσι μπορούμε άνετα να φτιάξουμε το κακάο μας χωρίς κίνδυνο φωτιάς. Αν όμως το νερό εξατμιστεί τότε η χαρτοκατσαρόλα μας γίνεται καπνός!
Προσοχή ! Αν θέλετε να μαγειρέψετε μην χρησιμοποιήσετε λάδι ή οινόπνευμα! Η χαρτοκατσαρόλα θα πιάσει φωτιά!
Διάρκεια πειράματος : 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας :5/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Θερμότητα Φυσική Β' Γυμνασίου Θερμότητα
Κείμενο- φωτογραφίες : Τίνα Νάντσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου