Πείραμα: Το λουκανικάκι

αν θέλετε να δείτε στον αέρα να πετάει ένα λουκανικάκι...
Πού ντο πού ντο το λουκανικάκι;
Υλικά για το πείραμα

2 δάκτυλα
υπομονή


Βήματα

1. Ενώνουμε τους δύο δείκτες μας μπροστά από τα μάτια μας και σε απόσταση  20 εκ περίπου.
2. Κοιτάμε μακρυά χωρίς να εστιάζουμε το βλέμμα μας στα δύο μας δάκτυλα. Τι παρατηρούμε;
3. Απομακρύνουμε αργά τα δύο μας δάκτυλα το ένα από το άλλο. Τι παρατηρούμε;
Ανάμεσα στα δύο μας δάκτυλα θα δούμε ένα μικρό λουκανικάκι να αιωρείται! Όσο απομακρύνουμε τους δείκτες μας τόσο το λουκανικάκι θα γίνεται πιο μικρό.

και λίγη περισσότερη θεωρία...

Η οφθαλμαπάτη που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών εικόνων που στέλνουν στον εγκέφαλο τα δύο μας μάτια. Οι δύο εικόνες επικαλύπτονται και το αποτέλεσμα είναι ένα λουκάνικο!
Η όραση και η επεξεργασία της στον εγκέφαλο στηρίζεται στην αποτύπωση του ειδώλου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και την ευθύγραμμη πορεία του φωτός. Αξιοσημείωτο είναι ότι δε βλέπουμε τις ίδιες τις ακτίνες φωτός και τη διαδρομή τους, αλλά το είδωλο που σχηματίζουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα[1]. Υπάρχουν, όμως, μερικά φαινόμενα οπτικής, στα οποία δεν ισχύει η ευθύγραμμη πορεία του φωτός, ή το είδωλο στον αμφιβληστροειδή είναι παραπλανητικό. Τότε η όραση ξεγελιέται και βλέπονται αντικείμενα ή φαινόμενα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, τα οποία ονομάζονταιοφθαλμαπάτες. Υπάρχουν πολλές οφθαλμαπάτες, οι οποίες αφορούν όμοια σχήματα, αδυναμίες του προοπτικού σχεδίου, υιοθέτηση των χρωμάτων του περιβάλλοντος, μοτίβα, γρήγορη εναλλαγή σχεδίων, αλλαγή μέσου διάδοσης του φωτός και άλλα


Κείμενο - φωτογραφία : Τίνα Νάντσου
Πηγή θεωρίας: Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις